plafondschuurmachine

PlafondschuurmachineEen plafondschuurmachine is zoals de naam al aangeeft bedoeld voor het schuren van een plafond. Het zal je waarschijnlijk al meteen opvallen dat de werkzaamheden boven je hoofd moeten worden uitgevoerd. Iets waar de meeste klussers een gruwelijke hekel aan hebben; boven je hoofd werken. Het is niet alleen zwaar, maar ook nog eens zeer vermoeiend voor je armen. Gelukkig zijn er verschillende soorten plafondschuurmachines ontwikkeld die het werken boven je hoofd een stuk aangenamer maken. Neem bijvoorbeeld de langnek schuurmachine (of wandschuurmachine) met of zonder onderstel. In deze review geven wij een aantal tips over de werking, het gebruik en het kopen of huren van een plafondschuurmachine.

Plafondschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Waarom een plafond schuren?

Misschien zijn we al te diep in detail getreden, want waarom schuur je eigenlijk een plafond? Toch is het schuren van een plafond een belangrijk onderdeel van de grote renovatiewerkzaamheden in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het willen verven of behangen van je plafond (of muur).

Daarbij is het bewezen dat schuren de beste oppervlakvoorbereiding is. Niet alleen verdwijnen ongewenste vlekken, maar ook oneffenheden in de structuur van het betreffende oppervlak. Het schuren van een plafond is zowel mogelijk bij gipsplaten als stucwerk plafonds.

Werking plafondschuurmachine

Plafondschuurmachines kun je omschrijven als machines, die bestaan uit een lange uitschuifbare arm met aan het eind een rond oppervlak. In dit ronde oppervlak is de schuurschijf verwerkt. Hierdoor te vergelijken met de schuurschijf van excenterschuurmachines, maar dan een stuk groter. Daarnaast is de arm uitgerust met een draaibaar gewricht, waardoor je deze eenvoudig kunt bewegen. Zo kun je de arm naar links en rechts bewegen tot een hoek van 90 graden.

Tijdens het schuren wordt door middel van een lange buis, stofafzuiging (stofzuiger) en stofzak het vrijgekomen stof meteen opgevangen. Het is namelijk erg vervelend om neervallend gruis in je ogen te krijgen wanneer je naar boven kijkt (draag daarom altijd oogbescherming!). De machine schuurt en verwijderd pleisterwerk, verf(spatten) en bekleding. In veel gevallen weegt de arm niet veel meer dan 4 kg en is de armlengte zo’n 4 meter.

Bekijk het filmpje van 5 minuten en kom meer te weten over de werking van de langnek schuurmachine POWX0475 van het merk Powerplus.

Hoe gebruik je deze machine?

Net als bij andere schuurapparaten is er sprake van een stappenplan, welke je moet doorlopen. Hiermee weet je zeker dat de schuurwerkzaamheden op een goede manier worden uitgevoerd. Het werken boven je hoofd is niet alleen vervelend, maar zorgt ook nog eens voor onveilige situaties. Volg daarom altijd de volgende stappen: voorbereiding, schuren en afwerking. Om deze stappen nog duidelijker te maken vind je hieronder een handige opsomming:

  1. Zorg voor een lege ruimte, zodat de plafondschuurmachine overal bij kan;
  2. In verband met vrijkomend schuurstof is een goede ventilatie belangrijk;
  3. Draag beschermkleding (bril, oordopjes, stofmasker en helm);
  4. Schuur diagonaal en herhaal 50% van de vorige baan;
  5. Schuur niet tegen de richting van de nerf in;
  6. Gebruik een vlakschuurapparaat voor het schuren van de hoeken;
  7. Zorg dat de ruimte stofvrij is voordat je gaat afwerken (verven, behangen, etc.).

Plafondschuurmachine gebruikenPersoonlijk raden wij aan om een schuurmachine te halen met onderstel. In dit onderstel kan namelijk erg eenvoudig een bouwstofzuiger worden geplaatst, zodat alleen de voedingskabel in de weg ligt tijdens het schuren. Verder is het belangrijk om de nodige pauzes in te lassen. Dit om vermoeidheid te voorkomen, wat kan leiden tot onnodige fouten die je veiligheid in gevaar brengen. Veel succes met het schuren van je plafond!

Welke merken zijn er?

Wand- en plafondschuurmachines worden door diverse merken aangeboden. Met name de merken Powerplus, Flex en Festool verkopen deze machines. Daarnaast bieden ook merken als Makita en Einhell deze machines aan. Let op! De prijzen verschillen sterk per aanbieder, waardoor vergelijken belangrijk is. Ook worden niet altijd de nodige accessoires meegeleverd.

Plafondschuurmachine kopen of huren?

Wat is nou eigenlijk beter, een plafondschuurmachine kopen of huren? Als we kijken naar de prijs dan kun je al een langnek schuurmachine kopen voor zo’n 150 euro. Toch is een eenvoudige plafondschuurmachine niet altijd voldoende voor intensieve werkzaamheden. Nee, je zal deze in combinatie met een ondersteunend onderstel moeten kopen. Dit om onnodige rug-, arm- en nekklachten te voorkomen.

Dit brengt verandering in de zaak, want vaak zijn deze combinaties alleen te huur. Je moet dan denken aan een huurprijs van ongeveer 60 euro per dag en 155 euro per week. Gelukkig is het mobiele onderstel ook los verkrijgbaar, de huurprijs is dan ongeveer 30 euro per dag.

Wanneer je gaat huren is het ook belangrijk om met het volgende rekening te houden: wordt er een stofzak, bouwstofzuiger en schuurschijf meegeleverd. Zonder deze accessoires wordt het namelijk afgeraden om de plafondschuurmachine te gebruiken.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *