Kantenschuurmachine gebruiken

KantenschuurmachineDe kantenschuurmachine is een vloerschuurmachine met een specifieke functie. Zoals de naam al aangeeft wordt deze machine gebruikt voor het schuren van kanten. Echter mag je de kantenschuurmachine niet verwarren met de parketschuurmachine. Een parketschuurmachine is namelijk bedoeld voor het schuren van de grote oppervlakken van een houten vloer. Jammer genoeg zijn parketschuurmachines robuust, groot en hebben ze een beperkte flexibiliteit.

Dit is het moment waar de kantenschuurmachine zijn intrede doet. Je kunt daarom ook wel het volgende zeggen: “Waar de mogelijkheden van de parketschuurmachine eindigen beginnen die van de kantenschuurmachine”. Toch kan de Ă©Ă©n niet zonder de ander en is combineren van beide machines bij het schuren van een houten vloer verstandig. Echter heb je in de meeste gevallen nog wel een handschuurmachine nodig voor de hoeken en plinten.

Handschuurmachine bestellen?
Meer informatie

Hoe werkt een kantenschuurmachine?

De kantenschuurmachine heeft de vorm van een ‘liggende L’. In het rechtopstaande gedeelte is de motor en de aandrijving van de machine verwerkt. Deze elektromotor heeft een vermogen van 1.250 Watt, waardoor een toerental van 3000 omwentelingen per minuut kan worden bereikt. Daarnaast wordt de motor gedragen door twee wieltjes en is het totale gewicht van deze machine ongeveer 16 kg.  Aan het uiteinde van het liggende gedeelte is de schuurschijf verwerkt. Deze wordt aangedreven door de motor en is verbonden door middel van een V-snaar (V-riem).

De motor zorgt ervoor dat de schuurschijf in een hoog tempo kan ronddraaien. Om de machine geschikt te maken voor houten vloeren tot aan de plint en onder de verwarming is deze uitgerust met een uitstekende voorkant. Daarnaast zijn deze machines te gebruiken met papieren stofzakken, een luchtrecycler of met een fijnstofafscheider. Hierdoor weet je zeker dat het meeste schuurstof, dat wordt afgezogen, wordt opgevangen.

Snel meer weten over de werking? Bekijk dan het filmpje van ongeveer 4 minuten.

Beginnen met schuren

Naast de werking van een kantenschuurmachine is het belangrijk om te weten hoe je deze machine moet gebruiken. In dit gedeelte vertellen we iets over: het instellen van de hoogte, vervangen van de schuurschijf en de manier van schuren. De tips zijn met name bedoeld voor de kantenschuurmachines, welke het bedrijf Boels verhuurd. Zo is het verstandig om altijd mond-, gehoor- en oogbescherming te dragen. Daarnaast mag de stofzak nooit voller zijn dan 1/3 van zijn inhoud.

Hoogte instellen

De hoogte kan worden ingesteld aan de achterzijde van de schuurmachine. Dit kun je doen met behulp van een draaiknop. Belangrijk om te weten is dat de hoogte zo ingesteld moet zijn dat aan de voorzijde 3 tot 4 centimeter contact maakt met de vloer. Bij het te laag instellen zal de schuurschijf niet soepel heen en weer bewegen. Het nadeel van te hoog afstellen is dat de schuurschijf te veel hout afneemt, waardoor de vloer zal beschadigen.

Schuurschijf vervangen

Wanneer je een kantenschuurmachine wilt gaan voorbereiden voor gebruik mag je nooit de stekker in het stopcontact hebben. Daarnaast is het belangrijk om de handvatten aan de zij- en achterkant aan te draaien. Bij het verwisselen of vastzetten van een schuurschijf is het verstandig om de schuurschijf te blokkeren met bijvoorbeeld een schroevendraaier. Draai de machine op zijn kant en gebruik een dopsleutel om het conische klemstuk los te draaien. Vervang daarna de schuurschijf, welke op de schuurzool is bevestigd, en draai het klemstuk weer vast.

Manier van schuren

Kantenschuurmachine gebruikenHoe je een kantenschuurmachine gebruikt tijdens het schuren? Nou, zorg er allereerst voor dat de vloer goed schoon is. Breng vervolgens de machine in positie. Steek de stekker in een geaard stopcontact. Til de voorkant op, zodat de schuurschijf de vloer niet raakt. Start de kantenschuurmachine met de groene knop, welke je op de bovenzijde van de machine kunt vinden. Vervolgens laat je de voorkant langzaam zakken.

Wanneer het schuurpapier de grond raakt kun je de machine langzaam heen en weer gaan bewegen. Laat de machine nooit op Ă©Ă©n plek stilstaan met een draaiende schuurzool. Stop de machine door de voorkant op te tillen en de rode uit-knop in te drukken. Wacht totdat de schuurschijf helemaal stilstaat. Zet de machine neer. Haal na gebruik meteen de stekker uit het stopcontact en reinig de machine.

Kantenschuurmachine huren of kopen?

Een schuurmachine huren is vaak niet rendabel, maar als het gaat om kantenschuurmachines is huren juist de beste keuze. De hoge kapitaalinvestering en de beperkte gebruikersduur maakt deze machine ideaal voor huren. Mocht je als zzp’er of bedrijf toch een kantenschuurmachine willen kopen? Dan ben je vaak al snel een bedrag van 1000 euro kwijt. Toch maar huren? Dan ben je ongeveer 30 euro per dag kwijt en 75 euro per week. De werkzaamheden in een gemiddeld huis vergen gelukkig ook niet meer dan één dag werk.

Een tip kan zijn om pas de schuurmachine voor de kanten te huren wanneer je klaar bent met de parketschuurmachine. Op deze manier kun je namelijk flink besparen op de huurkosten.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *