Wandschuurmachine

WandschuurmachineEen wandschuurmachine wordt ook wel langnek schuurmachine of plafondschuurmachine genoemd. Het enigste verschil tussen een wand- en plafondschuurmachine is dat je geen onderstel nodig hebt. Dit onderstel mag bij een plafondschuurmachine zeker niet ontbreken, omdat het anders veel te zwaar is om steeds de schuurmachine boven je hoofd te tillen.

Bij het schuren van muren is dit vaak niet echt een probleem. Hieronder vind je meer informatie over de werking, het gebruik en of je een wandschuurmachine beter kunt huren of kopen. Wil je deze schuurmachine meteen bestellen? Klik dan op onderstaande button en vergelijk diverse wandschuurmachines.

Wandschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Werking wandschuurmachine

De wandschuurmachine bestaat uit een schuurschijf die is bevestigd op een lange staaf. Bij het schuren zal de schuurschijf, met behulp van de scharnieren, de weg van de muur volgen. De aandrijving gaat door middel van een motor die in het handvat van de machine is geplaatst. Dit is bewust gedaan om zo het zwaartepunt dicht bij de gebruiker te houden.

In bijna alle gevallen werkt de langnek schuurmachine door middel van een aan/uit knop. Ook is het in bijna alle gevallen mogelijk om het toerental in te stellen. Aan te raden is om te beginnen met een laag toerental en deze langzaam op te voeren. De lengte is ongeveer zo’n 1 tot 3 meter en de machine heeft een gewicht van ongeveer 3 a 5 kg.

In het 3 minuut durende filmpje kom je meer te weten over de Metabo wandschuurmachine.

Stappenplan voor gebruik

Het gebruiken van een wandschuurmachine is niet heel moeilijk. Het is een kwestie van de handleiding doorlezen en beginnen. Voordat je begint is het handig om met een aantal punten rekening te houden. Het is en blijft natuurlijk een intensieve klus, want in tegenstelling tot de meeste consumenten schuurmachines rust deze machine niet op het te schuren materiaal. Het gewicht van de machine zal je dus tijdens het schuren gewoon zelf moeten tillen. Een aantal stappen die je kunt doorlopen zijn:

  1. Zorg voor een vrije ruimte, zodat je zonder al te veel overlast in één keer de schuurklus kunt afronden;
  2. Bij het schuren komt veel stof vrij, waardoor een goed geventileerde ruimte belangrijk is;
  3. Het dragen van bescherming (veiligheidsbril etc.) wordt aangeraden;
  4. Schuur van boven naar beneden en herhaal 50% van de voorgaande schuurbaan;
  5. Schuur niet tegen de richting van de nerf in;
  6. De wandschuurmachine is niet geschikt voor het schuren van hoeken, gebruik in dit geval een handschuurmachine.

Wandschuurmachine gebruikenNa het schuren kun je beginnen met verven. Zorg ervoor dat de ruimte stofvrij is, zodat je niet wordt belemmerd tijdens het verven en het resultaat minder mooi zal worden. Daarnaast is de wandschuurmachine een machine waar je vrij intensief mee werkt. Het nemen van voldoende rust kan onnodige fouten en gevaarlijke situaties voorkomen. Wanneer je te lang achter elkaar doorwerkt is de kans op arm- en rugklachten namelijk groot. Neem daarom regelmatig een pauze en doe wat bewegingsoefeningen om je spieren soepel te houden.

Wandschuurmachine merken

Een wandschuurmachine kopen? Dan heb je de keuze uit diverse merken. Over het algemeen worden de meeste wandschuurmachines aangeboden door de volgende merken: Powerplus, Flex en Festool. Echter verkopen merken als Einhell, Bosch en Metabo ook deze machines. Dit betekent dat er zowel voor de doe-het-zelver als professional geschikte wandschuurmachines in omloop zijn.

Wandschuurmachine huren of kopen?

Het schuren van wanden of plafonds doe je natuurlijk niet jaarlijks. Vaak is hiervan alleen sprake bij de aankoop of het huren van een nieuwe woning. Het schuren van deze wanden is namelijk onmogelijk met een vlak- of excenterschuurmachine. Je zult dus een wandschuurmachine moeten kopen of huren, maar wat is wijsheid? Over het algemeen wordt een wandschuurmachine vaak maar enkele keren gebruikt.

Er zijn wandschuurmachines voor 150 euro, maar de prijzen kunnen ook oplopen tot wel 1000 euro. Bij huren moet je denken aan een bedrag van 40 euro per dag en 90 euro per week. Het is maar net wat je gebruiksfrequentie is en voor welke kwaliteit je wil betalen. Een wandschuurmachine huren? Dan is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de meegeleverde accessoires. Zo heb je bijvoorbeeld schuurpapierschijven, een krachtige stofzuiger en stofzak nodig voor het schuren van wanden.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *