Radiator schuren

Radiator schurenWaarom een radiator schuren? Een radiator is in elk huishouden wel te vinden. Te denken aan een leden-, paneel- of zelfs een designradiator die in menig badkamer de handdoeken droog maakt. Het gaat dan in de meeste gevallen om een metalen variant, van: gietijzer, plaatstaal of aluminium. Nu is alles onderhevig aan slijtage, dus zo ook de radiator. Denk aan een gelige verkleuring, loslatende verf, beschadigingen of zelfs roestvorming!

Het is daarom verstandig om bij een verbouwing of eens in de 10 a 20 jaar je radiator eens grondig te schuren en verven. Nu komt de vraag: “Maar hoe schuur je een radiator?”. Deze vraag zullen wij behandelen door te kijken naar wat je nodig hebt, hoe je schuurt en welke stappen je moet doorlopen. Ook zal het niet ontbreken aan een duidelijke instructievideo met daarbij een¬†stappenplan.

Inhoudsopgave

Waarmee een radiator schuren?

De middelen die je gebruikt om te schuren worden bepaalt door het type en de status van de radiator. Nu kunnen er drie verschillende basisvormen zijn. Namelijk een design-, kolom- of plaatradiator. Daarom geven wij afzonderlijk voor deze drie het beste advies, wat is opgenomen in de komende alinea’s.

Ook kan de ene radiator een extremere schuurbehandeling nodig hebben dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan roest, putjes of verkleuringen. Welke schuurmiddelen of gereedschap je hiervoor gebruikt wordt in onderstaande opsomming weergegeven. Bekijk ook eens onze pagina  over metaal schuren, voor een uitgebreide beschrijving.

Alles over het schuren van metaal
Meer informatie
 • Roestplekken: een metaalborstel kan snel en eenvoudig de ergste roest verwijderen.
 • Verkleuring: met schuurpapier P200 kan weer √©√©n egale ondergrond worden verkregen.
 • Druipers: een plamuurmes, stanleymes of driehoekkrabber zijn in dit geval effectief.
 • Luchtbelletjes: net als bij druipers is een krabber, plamuurmes of stanleymes te gebruiken.
 • Schilfers: los gebladerde verf kan worden verwijderd met een plamuurmes of krabber.
 • Putjes: plamuur geschikt voor metaal kan deze putjes opvullen.

Designradiator schuren

Designradiator schurenEen designradiator kan eigenlijk alle vormen hebben, maar wij gaan uit van de badkamer versie. In bijna alle gevallen bestaat deze uit horizontale buizen die boven elkaar liggen en vast gelast zijn aan twee verticale vierkante balken (staanders). Deze radiatoren bevinden zich in een vochtige omgeving en roestvorming is daarom bij beschadigingen snel aanwezig. Het schuren van de cilindervormige buizen kan het beste met (waterproof) schuurpapier korrel 200 (of een lineaire schuurmachine met radiusprofielzool).

Daarnaast kunnen de verticale balken ook met de hand of met een vlak- of deltaschuurmachine geschuurd worden. Let op! Zorg ervoor dat je de aanwezige roest goed verwijderd en gebruik maakt van een primer. Dit om nieuwe roest te voorkomen en de verf beter te laten hechten.

Kolomradiator schuren

Kolomradiator (ledenradiator) schurenEen kolomradiator (oftewel ledenradiator) is de moeilijkste van de drie om te schuren en verven. Dit komt door het feit dat deze radiator bestaat uit verticaal geplaatste buizen, welke naast elkaar zijn gezet (heeft veel weg van een harmonica). De ruimte tussen elke buis is erg smal. Daarom wordt met de hand schuren aangeraden.

Mocht je toch een schuurmachine willen gebruiken? Wellicht werkt een delta- of vlakschuurmachine met lamellenschuurzool (uitstekende schuurzool). Ook kan een schuurroller met lamellen-schuurrollen, staaldraad- of nylonborstels uitkomst bieden. Met name het geval bij roestvorming, bochels en diepteverschillen in de verticale buizen. Toch blijft de voordeligste manier: een radiator schuren met handschuurpapier.

Plaatradiator schuren

Plaatradiator (paneelradiator) schurenDe plaatradiator (ook bekend als paneelradiator) is misschien wel het meest eenvoudige te schuren. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze radiator bestaat uit een holle voor- en achterplaat met ribbeltjes. Het schuren van deze plaatradiator gaat waarschijnlijk het eenvoudigst met schuurpapier en een schuurkurk.

Mocht je toch wat sneller willen werken dan raden wij een profielschuurmachine (oftewel vlakschuurmachine) aan. Als je de gleuven van de ribbeltjes wilt schuren, dan gebruik je een holprofiel- of V-groefzool. Om de gehele plaat zit een dunne rand die het beste met handschuurpapier is te schuren. Wat weleens voorkomt is dat er een rooster bovenop ligt, ook deze kun je het beste met schuurpapier even schuren.

Stappenplan radiator schuren

Het schuren van een radiator is niet heel moeilijk, maar om je goed op weg te helpen, hebben wij een negendelig stappenplan opgesteld. Een aantal stappen zullen bij een radiator die goed onderhouden is niet nodig zijn, bijvoorbeeld bij roest of verfschilfers. Hoewel we het niet over het verven of schilderen zullen hebben, is het belangrijk om na het schuren een primer aan te brengen.

Bekijk het filmpje om meer te weten over hoe een sterk afgetakelde radiator onderhanden wordt genomen. Wil je direct door naar het stappenplan? Bekijk deze dan in onderstaande opsomming.

 1. Radiator uitzetten: om te beginnen zet je de radiator op tijd uit, zodat deze niet meer warm is, voor wanneer je begint met schuren en verven.
 2. Afplakken: voorkom onnodig schoonmaakwerk en plak de muur, leidingen en alle gedeeltes af met afdekmateriaal, zoals schilderstape, folie of stucloper.
 3. Ventileer:¬†het is belangrijk om de ruimte goed te ventileren (geen tocht cre√ęren), zodat er een temperatuur van 20 graden wordt behaald.
 4. Ontvetten: ontvet allereerst de gehele radiator met een schoonmaakmiddel en warm water.
 5. Roest verwijderen: verwijder zorgvuldig roestplekken met een metaalborstel of krabber.
 6. Loszittende verfdelen: verwijder loszittende verfdelen, bubbeltjes of druipers met een krabber of iets scherps.
 7. Plamuren: vul grote diepteverschillen (putjes) op met metaalbestendig plamuur.
 8. Radiator schuren: gebruik schuurpapier (korrel 240) of een schuurmachine om de radiator egaal mat te maken.
 9. Stofvrij maken: maak nu alles grondig schoon, zodat er geen stof onder de verflaag komt.

Heb je meer vragen over het radiator schuren? Dan mag je deze stellen door hieronder een reactie achter te laten. Succes met schuren!

5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *