Metaal schuren

Metaal schurenHet schuren van metaal is een belangrijke stap wanneer je dit materiaal wilt gaan behandelen. Bij metaal is er namelijk sprake van roestvorming. Om roest te voorkomen is een goede behandeling daarom noodzakelijk. Daarnaast wordt het metaal schuren in sommige gevallen ook aangeraden wegens mechanische redenen. Dit is met name het geval bij bewegende onderdelen. Metaal wordt immers gebruikt in enorm veel verschillende producten. Denk hierbij aan metaal in hekwerk, auto’s, boten, kasten en lampen. In deze blog leggen we je uit waarom metaal schuren belangrijk is en op welke manier je dit het beste kunt doen.

Metaal schuurpapier vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Waarom metaal schuren?

Wanneer je het metaal wilt gaan verven, lakken of een anti-roestlaag aan wilt brengen is het schuren van metaal ontzettend belangrijk. Eerst wordt het metaal dat behandeld gaat worden ontvet en vervolgens licht opgeschuurd. Vervolgens wordt op het onbehandelde metaal een metaal primer aangebracht, zodat de volgende lagen beter hechten.

Na het aanbrengen van de primer is het tijd om het metaal glad te schuren. Nadat het metaal goed gladgeschuurd is, is het materiaal klaar voor de rest van de behandeling. In de meeste gevallen wordt er eerst een roestwerende metaallak aangebracht. Vervolgens kan het metaal gelakt of geverfd gaan worden. Deze behandeling is voor verschillende soorten metaal geschikt, denk bijvoorbeeld aan aluminium, koper of ijzer.

Als het metaal al eens gelakt of geverfd is, begint het proces vaak met het afschuren van de oude verf- of laklaag. Het schuren van metaal is de meest gebruikte methode om bijvoorbeeld lak van een metalen ondergrond te verwijderen. Andere veelgebruikte manieren om een aangebrachte laag te verwijderen zijn verhitten en het gebruik van afbijtmiddel. Het is belangrijk om te beseffen dat het schuren van metaal kan zorgen voor krassen in het metaal. Wanneer je metaal schuurpapier gebruikt met een fijne korrel (P120 of hoger) is de kans op krassen al een stuk kleiner.

Hoe schuur je metaal?

Metaal schuren met de handMetaal schuren kan op verschillende manieren gebeuren. Het meest voor de hand liggend zijn met de hand schuren of metaal schuren met een schuurmachine. Een schuurmachine kan het je uiteraard eenvoudiger maken en ervoor zorgen dat je productiever werkt. Wel is het met een schuurmachine soms lastig om ieder hoekje van het metaal goed te kunnen schuren.

Metaal schuren met de hand is in het geval van hoeken een betere manier. Alles wat je hiervoor nodig hebt is het juiste schuurpapier. Een andere methode om metaal te schuren is door middel van een slijptol met schuurschijf. Bij deze methode kan door de wrijving wel warmte en schadelijke rook ontstaan. Bescherming van de luchtwegen is bij deze manier van metaal schuren dus aan te raden. Het schuren van metaal met een slijptol zullen we in deze blog niet verder behandelen.

Met de hand schuren

De meest eenvoudige manier om metaal te schuren is met de hand. Er zijn hier, naast schuurpapier met de juiste korrelgrootte, namelijk geen extra hulpmiddelen voor nodig. Voor een kleine schuurklus is het een prima mogelijkheid om met de hand te schuren. Wanneer je netjes glad wilt schuren is het verstandig om een schuurbord of schuurblok te gebruiken. Denk er wel om dat metaal schuren met de hand zwaar en vermoeiend kan zijn.

Metaal schuren met schuurmachine

Voor het gladschuren van metalen oppervlakken is een schuurmachine natuurlijk een uitstekend hulpmiddel. Neem bijvoorbeeld de satineermachine met staaldraadborstel voor het verwijderen van laklagen of roest. Ook kun je zonder al teveel moeite een glad oppervlak creëren. Afhankelijk van het oppervlak zijn hier verschillende schuurzolen voor te gebruiken.

De vlakke schuurzool is het meest geschikt voor het schuren van de wat grotere oppervlakken. Voor het bereiken van de kleinere hoekjes en randjes is het aan te raden dat je een driehoekvormige schuurzool gebruikt. Ook de ovalen schuurzool van de schuurmachine kan goed van pas komen bij het schuren van metaal. Deze schuurzool is zeer geschikt voor het schuren van de binnenkanten van bijvoorbeeld ronde ornamenten van een metalen hekwerk.

Op zoek naar een machine, welke beschikt over verschillende schuurzolen? Dan is het verstandig om voor een multischuurmachine te kiezen. Daarnaast worden voor het metaal schuren ook vaak de volgende machines ingezet: excenter-, delta- en bandschuurmachines.

Welk schuurpapier gebruiken?

Voor het schuren van metalen oppervlakken worden verschillende soorten schuurpapier gebruikt. Het belangrijkste verschil tussen metaal schuurpapier is de korrelgrootte. De korrelgrootte van het schuurpapier wordt omschreven met een letter P met daarachter een cijfer. Hoe lager het cijfer hoe groter de korrel van het schuurpapier. Het meest grove schuurpapier is geschikt voor het afschuren van roest en oude verflagen. Dit grove schuurpapier heeft bijvoorbeeld de volgende korrelgrote: P30 of P60.

Middelfijn en fijn schuurpapier, dat omschreven wordt met P80 tot en met P180, wordt met name gebruikt voor en na het verven van de grondlaag. Voor het schuren van metaal wordt deze soort minder vaak toegepast. Nadat er een laklaag is aangebracht wordt het schuurpapier met de kleinste korrel gebruikt, dit heet ook wel zeer fijn schuurpapier. Zeer fijn schuurpapier wordt aangeduid met P200 tot en met P600. Dit schuurpapier is geschikt voor het schuren van gelakte metalen oppervlakken, zoals die van bijvoorbeeld een auto.

4.3/5 - (3 stemmen)

6 gedachten over “Metaal schuren

 1. Deze zomer ben ik nog van plan om mijn ijzeren tuinhek te gaan schuren en verven. Welke hulpmiddelen heb ik dan precies nodig voor schuren alleen? Volstaat alleen handschuurpapier of is een degelijke schuurmachine wel echt aan te raden. Het hek kent namelijk een aantal lastige hoeken en tevens is een grove schuurbeurt naar mijn mening voldoende.

  Mochten jullie nog tips hebben, dan hoor ik het wel!

 2. Ik heb enkele oude Poolse metalen medicijnkastjes uit een ziekenhuis van vroeger. Deze zijn helemaal gebladerd en heb ik met de hand geschuurd en daarna met lijnolie behandeld. Dit ziet er super stoer uit. Omdat ik er toch meerdere heb wil ik eens proberen eentje te borstelen en te behandelen. Het eindresultaat moet er het liefst industrieel en gebruikt uitzien. Heeft u tips hoe ik dit het beste kan aanpakken en met wat ik de eindbehandeling kan doen?

  1. Hallo Jean,

   Ik weet niet of dit werkt voor metalen medicijnkastjes, maar een leuke techniek die misschien wel wat heeft is doorschuren. Lees daarom eens de blog van ons over hoe je het beste kunt doorschuren?. Daarmee verf je eerst de kast en daarna schuur je deze licht door, zodat hij er versleten en oud uit ziet.

   Andere manieren moet je even kijken op internet ‘industrieel opknappen metalen kasten’ of iets dergelijks.

   Veel succes! Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 3. Ik wil een nieuwe stalen tafelpoot die de kleur zwart heeft, overschilderen in de kleur wit.
  De poot heeft dus geen roestvorming en zal binnenshuis gebruikt worden.

  Is het dan noodzakelijk om de poot te schuren? Zo ja, met welk schuurpapier?
  En moet ik de poot na het schuren voorbehandelen (verven) met een primer?

 4. Hallo,
  Ik woon op een oud schip en heb in de loop der jaren verscheidene schuurmachines versleten. Nu wil ik graag een kopen die wat langer mee gaat. Welk type en welk merk raden jullie aan? Het gaat dus om wat grover werk. Roest en afbladderende verf en dan veel.
  Groet, Gonneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *