Houten kozijnen schuren

Houten kozijnen schurenOver het algemeen kunnen kozijnen uit vier verschillende materialen bestaan. Dit zijn hout, kunststof, staal en aluminium. Al deze materialen behoeven na een bepaalde tijd onderhoud. Hierbij is er een duidelijk verschil tussen kozijnen die onderhoudsarm zijn of juist veel onderhoud benodigd hebben door de jaren heen. Meer informatie hierover vind je op Kozijnen feitjes. Ook in dit blogbericht zal het één en ander worden verteld over het onderhoud en de schuurwerkzaamheden, welke horen bij een houten kozijn. Laten we maar meteen beginnen met het onderhoud.

Schuurmachines voor kozijnen vergelijken?
Meer informatie

Onderhoud

Kunststof en stalen kozijnen reinig je enkele keren per jaar. Het enige wat je hoeft te doen is met een natte doek of zeem en een normaal vloeibaar reinigingsmiddel het kozijn schoon te maken. Eventuele andere schoonmaak- of onderhoudsklussen met schuurapparaten, schuursponsjes, chloor of andere vormen van zuur zullen de levensduur van de kozijnen niet bevorderen.

Bij kozijnen van aluminium wordt het aangeraden om deze twee tot vier keer per jaar schoon te maken. Hiervoor kun je het beste lauw water gebruiken, een sponsje en een niet-bijtend schoonmaakmiddel.

Houten kozijnen vergen meer onderhoud. Aangezien je te maken hebt met een natuurlijk product dat is geschilderd, is het verstandig om houten kozijnen jaarlijks schoon te maken, zodat het hout- en schilderwerk langer meegaat. Daarnaast adviseren we jou om hardhout één keer in de 5 jaar te schuren en verven. Een zachthouten kozijn is gevoeliger voor vocht en dus raden we aan om die één keer per 2 jaar van een nieuwe verflaag te voorzien.

Houten kozijnen schuren

Een schuurmachine leent zich uitstekend voor het schuren van kozijnen. Wanneer er weinig oneffenheden aanwezig zijn is een vlakker eindresultaat haalbaar en wordt er veel effici√ęnter gewerkt.

Er zijn twee belangrijke redenen die goed schuren noodzakelijk maakt. Ten eerste heeft het erg veel invloed op de hechting. Door machinaal te schuren komen in het oppervlak lichte schuurkrasjes. Deze krasjes komen in het te schuren oppervlak door de ruwheid van het schuurpapier. Als na het schuren de verflaag wordt aangebracht zal de verf zich in de schuurkrasjes vastzetten, waardoor een goede hechting ontstaat.

Ten tweede het glad schuren van oneffenheden. Door het te verven oppervlak goed te schuren zullen oneffenheden en eventuele oude verflagen verwijderd worden. Dit bevorderd ook weer de hechting van de verf aan het hout. Kortom! Het mag dan ook zeker niet ontbreken aan een schuurapparaat in de voorbereidingsfase.

Lees ook: dakkapel onderhouden

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *