Schuurmachine met stofafzuiging

Schuurmachine met stofafzuigingEen schuurmachine met stofafzuiging zorgt dat het schuurstof, wat tijdens het schuren vrijkomt, wordt opgevangen. Hoeveel stof er vrijkomt hangt af van het type schuurmachine, het schuurpapier en hoe lang je schuurt. Veel klussers beschouwen een schuurmachine niet als een gevaarlijk stuk gereedschap. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je niet direct zichtbaar (veel) letsel kunt oplopen met een schuurapparaat. Echter kan deze machine je gezondheid wel aantasten wanneer je niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van een stofafzuiging. Naast een afzuiging zijn er nog meer maatregelen te treffen voor stofvrij schuren.

Meer weten over schuurmachines met stofafzuiging? Scroll dan snel verder voor meer informatie over de soorten van afzuiging en waarom je dit veiligheidsmiddel beter wel kunt gebruiken tijdens het schuren. Daarnaast geven we ook advies over het kopen van een schuurmachine met stofafzuiging. Wil je meteen deze machine bestellen? Ga dan direct door naar de vergelijkpagina:

Vergelijk 90 schuurmachines met stofafzuiging
Meer informatie

Inhoudsopgave

Waarom een stofafzuiging?

Wanneer je een schuurmachine met stofafzuiging aanzet ontstaat er een grote wrijving met het te schuren materiaal. Het schuurpapier, wat grotendeels bestaat uit korrels, schraapt in een hoog tempo materiaal weg. Het vrijgekomen materiaal noemen we ‘schuursel’. Het schuursel is het zichtbare restafval, maar is niet direct schadelijk voor je gezondheid. Fijnstof daarentegen wel. Dit stof komt vrij bij het schuren en blijft voor een lange tijd in de lucht hangen. Onbewust adem je dit fijnstof in tijdens het werken, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je luchtwegen en longen.

Hieronder worden twee argumenten gegeven waarom het verstandig is om altijd te schuren met afzuiging.

Schone werkomgeving

Als je buiten aan het schuren bent is een schone werkomgeving niet heel erg belangrijk. Hiervan is niet sprake als je in huis een aantal schuurwerkzaamheden moet verrichten. Het fijnstof als zowel het schuursel verspreidt zich in een snel tempo door je gehele huis. Schuursel direct bij de bron opvangen scheelt onnodig veel werk. Wel moet je weten dat zelfs met de beste stofafzuiging er nog steeds stof vrijkomt.

Voorkomen gezondheidsschade

De belangrijkste reden om voor een goede stofafzuiging als zowel stofkapje te kiezen, is je eigen gezondheid. Wanneer je langdurig schuurt komt er veel fijnstof vrij, wat schadelijk is voor je luchtwegen en longen. Dit stof verspreidt zich in de ruimte en komt in contact met ogen, mond en neus. Een goede stofafzuiging, veiligheidsbril en mondkapje kunnen je hier tegen beschermen. Veel klussers zijn zich niet bewust van deze gevolgen en maken daarom niet gebruik van deze veiligheidsmiddelen.

In het filmpje van ongeveer 2 minuten wordt uitgelegd hoe een Festool schuurmachine met afzuiging werkt. Deze machines zijn bijna altijd voorzien van een professionele stofafzuiging en zijn met een externe stofzuiger te combineren.

Soorten stofafzuiging

Er zijn verschillende manieren om stof op te vangen tijdens het schuren. Zo is bijna elke schuurmachine uitgerust met een stofafvoerkanaal. Dit is een kanaal die de draaibeweging van de motor omzet in een centrifugale beweging om een luchtstroom te creëren. Het vrijgekomen stof wordt door de gaten van de schuurzool opgezogen. Dit stof kan weer worden opgevangen of afgevoerd met een alleszuiger. Meer informatie over de verschillende stofopvang manieren vind je hieronder:

Stofbox

Stofbox BoschEen stofbox is een plastic opvangbakje die kan worden gemonteerd op de schuurmachine. In de meeste gevallen worden deze standaard meegeleverd met het schuurapparaat. Een bekend merk die gebruik maakt van deze stofopvang methode is Bosch. Het nadeel van een stofbox is dat deze de machine in omvang laat toenemen. Wel beschikken de meeste stofboxen over een microfilter. Dit betekent dat zelfs het fijnstof, wat tijdens het schuren vrijkomt, wordt gefilterd.

Linnen stofzak

Linnen stofzakDe linnen stofzak kom je veel tegen bij bandschuurmachines en worden daarom vaak standaard meegeleverd. Het voordeel van een linnen stofzak is dat de compactheid van de schuurmachine met stofafzuiging wordt behouden. Wel is de kans groot dat fijnstof tijdens het schuren toch ontsnapt. Ook is het legen van deze stofzakken een stuk ingewikkelder dan wanneer je gebruik maakt van een stofbox. Daarnaast zal bij intensief gebruik de kwaliteit van een stofzak afnemen.

Papieren stofzak

Papieren stofzakEen papieren stofzak is een goedkope oplossing, welke voor eenmalig gebruik uitermate geschikt is. Deze stofzakken kun je goed vergelijken met de stofzakken die voor een stofzuiger worden gebruikt. Bij het schuren wordt het stof opgevangen in de zak en kun je deze weggooien wanneer deze helemaal vol is. Ideaal voor klussers welke af en toe schuurwerkzaamheden verrichten. Als je met regelmaat schuurt, dan is het duurzamer om voor een linnen stofzak of stofbox te kiezen.

Vlies stofzak

VliesstofzakVlies stofzakken worden gebruikt wanneer je materialen schuurt wat voor meer dan 1,5% uit kwarts bestaat. Deze stofzakken zijn speciaal ontwikkeld om dit kwartsstof op te kunnen vangen. Kwarts vind je in veel bouwmaterialen, waaronder zand en natuurlijke gesteenten. Over het algemeen worden deze stofzakken bijna niet gebruikt voor een schuurmachine met stofafzuiging.

Stofadapter

stofadapterDe aansluiting van een schuurmachine met stofafzuiging is per merk en type schuurmachine verschillend. Een stofadapter kan in dit geval uitkomst bieden. De stofadapter is te omschrijven als een koppelstuk met een diameter verloop. Met behulp van deze adapter is het mogelijk om verschillende stofboxen of alleszuigers te combineren met jouw schuurmachine. Hierdoor is er ook wel sprake van een externe afzuiging.

Schuurmachine met stofafzuiging kopen of huren?

Schuurmachines met stofafzuiging kun je zowel kopen als huren. Heb je deze machine voor een langere tijd nodig, dan is kopen meestal verstandiger. Echter gaat het dan om handschuurmachines met meestal een stofbox of -zak. Kies je voor huren, dan krijg je er meestal ook een alleszuiger bij. Dit is met name handig wanneer je bijvoorbeeld een groot oppervlak gaat schuren, zoals een vloer of trap.

3.5/5 - (4 stemmen)

2 gedachten over “Schuurmachine met stofafzuiging

 1. Hallo,

  Ik heb een vraag. Welke bouwstofzuiger is nou het beste om te gebruiken voor een schuurmachine of ander elektrisch apparaat die veel zaagsel produceert?

  1. Hallo Michel,

   Er zijn veel verschillende merken die bouwstofzuigers hebben ontwikkeld. Een merk die bijvoorbeeld goed bevalt onder klussers is ‘Starmix’. Niet heel bekend, maar bij een aantal varianten heb je geen zakken nodig en de filters kloppen zichzelf schoon. Let ook op dat je beschikt over de juiste adapters om de bouwstofzuiger te koppelen aan jouw schuurmachine.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *