Betonvloer schuren

Betonvloer schurenEen betonvloer schuren is meestal een langdurige en dus tijdrovende klus. Zeker als je niet beschikt over de juiste apparatuur. In de meeste gevallen hoef je als particulier nooit je eigen betonvloer te schuren. Over het algemeen komen deze bewerkingen alleen voor in productiepanden of werkplaatsen van bedrijven. Vaak wordt dan de betonvloer geschuurd om een beter overzicht te creëren.

Dit is de laatste jaren een trend geworden, dankzij het 5S-model (Lean). Bij het goed toepassen van dit model wordt namelijk een schone en tevens overzichtelijke werkomgeving gerealiseerd. In deze blog gaan we het met name hebben over het zelf schuren van een betonvloer. Hierbij wordt er antwoord gegeven op de volgende vragen: “Wanneer een betonvloer schuren?” en “Hoe een betonvloer schuren?”. Ook geven we nog informatie over de soorten schuurbewerkingen als zowel het laten schuren van een betonvloer.

Betonschuurmachine kopen?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Wanneer een betonvloer schuren?

Gezien de eigenschappen heeft beton veel voordelen, maar jammer genoeg ook nadelen. Zo valt het bijvoorbeeld op dat bij oude betonvloeren er al snel vlekken zichtbaar zijn. Dit kan te maken hebben met looppaden of door het verplaatsen van machines. Al deze veranderingen brengen kleurverschillen met zich mee. Iets wat in een professionele werkplaats niet het geval mag zijn. Hetzelfde geldt ook voor betonvloeren die beginnen te stoffen.

Ook zie je dat vloeren die gelegd zijn vaak een ruw oppervlak hebben. Dit werkt niet fijn! Zeker als je bijvoorbeeld met palletwagens of vorkheftrucks continue deze vloeren moet betreden. Hiervan is ook sprake bij poreuze vloeren die door de jaren langzaam zijn vergaan. Al deze problemen kun je het beste voorkomen door je betonvloer te schuren.

Andere oorzaken waarom betonvloeren vaak geschuurd moeten worden zijn:

  • Verregende nieuwe betonvloeren
  • Betonvloeren die bevroren zijn
 • Verwijderen van bitumen
 • Verwijderen van lijmresten
 • Betonvloeren die zijn verontreinigd
 • Oneffenheden en bulten uitvlakken
 • Creëren van mechanische hechting
 • Grof afgewerkt beton

Aanbrengen van coatings

Coating aanbrengen betonvloerEen coating aanbrengen is één van de belangrijkste redenen om een betonvloer te schuren. De reden van deze voorbewerking is te vergelijken met het schuren van hout, voordat je een verflaag gaat aanbrengen. Om de vloercoating beter te laten hechten moet de ondergrond niet al te glad zijn. Wanneer de coating niet goed hecht zal deze namelijk na een aantal maanden weer loslaten. Het is daarom zaak om de perfecte ruwheid te creëren die hoort bij de betreffende coating. Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn weten hier wel raad mee.

Hoe een betonvloer schuren?

Betonvloeren kun je het beste schuren met een betonschuurmachine. Deze machine werkt niet met een schuurzool, zoals wij die kennen bij de wat bekendere schuurmachines. In dit geval bestaat de schuurschijf uit een metalen ring met uitstekende dikke massieve stroken. Deze stroken zijn belegd met een diamantlaag en daarom geschikt om zelfs beton te kunnen schuren.

Er bestaan verschillende machines om je beton mee te schuren. Zo kun je gaan voor de zwaargewichten van 450 kg die eruit zien als een wat lompe schoonmaakmachine (huren aangeraden). Naast dat zijn er ook goedkope betonschuurmachines. Deze zijn al verkrijgbaar voor zo’n 300 a 400 euro. Geschikt voor het schuren van een consumentenwoning.

In het één minuut durende filmpje wordt goed weergegeven hoe je een betonvloer schuurt met een handbetonschuurmachine.

Soorten schuurbewerkingen

Je kunt niet voor elke betonvloer dezelfde schuurbewerking hanteren. Er zijn namelijk nogal wat verschillende situaties en betonvloeren. Zo heb je bijvoorbeeld terrazzo, beton, kunststof of beton terrazzo. Daarbij is het maar net welk resultaat je wilt bereiken. Ga je voor een eenmalige schuurbeurt of wil je een gepolijste betonnen vloer? Voor dat laatste zijn 5 tot wel 7 schuurfases benodigd. Hieronder de stappen die doorlopen worden.

Oude coatings verwijderen

Dit is nog te doen met een eenmalige schuurbeurt waarbij een schuurschijf met korrelgrote 60 wordt gebruikt. De vloer is bij de vorige aan te brengen coating al egaal gemaakt. Het enigste wat moet gebeuren is de coating verwijderen en daarna kan de nieuwe coating worden aangebracht.

Epoxy lagen verwijderen

Het verwijderen van een epoxylaag vergt toch wat meer handelingen. Hier is het namelijk zo dat er twee schuurbeurten benodigd zijn. Iets wat meer tijd kost en dus ook duurder is. Is de betonvloer met epoxylaag geschuurd? Dan is het aanbrengen van een nieuwe laag meteen weer mogelijk.

Betonvloer egaliseren

Wanneer je een betonvloer wilt egaliseren zijn er wederom twee schuurbeurten benodigd. Het is mogelijk om na het egaliseren van je betonvloer nog een extra behandeling uit te voeren. Deze behandeling wordt gedaan met ‘egaline’. Ook kun je kiezen tussen het egaliseren van ruwe betonvloeren of het glad maken van bestaande betonvloeren.

Betonvloer repareren

Het kan voorkomen dat de betonvloer beschadigd is. Misschien door het laten vallen van een zwaar object of het veranderen van de werkplaats. Hiervoor zal het gedeelte wat beschadigd is opnieuw moeten worden gestort. Na het storten is de vloer niet één geheel meer met de oude betonvloer. Daarom zal de betonvloer geschuurd moeten worden. Meestal zijn twee schuurfases voldoende om het gewenste resultaat te krijgen.

Betonvloer polijsten

Het polijsten van een betonvloer is de meest arbeidsintensieve bewerking. Hiervoor moet niet alleen de betonvloer geschuurd worden, maar ook nog eens gepolijst. Het aantal schuurbeurten kan dan wel oplopen tot ongeveer zeven! Het is wel zo dat gepolijste vloeren er mooi uitzien en over de nodigde voordelen beschikken.

Zelf betonvloer schuren of uitbesteden?

Misschien wel de meest gestelde vraag bij het schuren van een betonvloer. Want wat is nou eigenlijk beter? In dit geval gaan we het met name hebben over de moeilijkheidsgraad van het betonvloer schuren en de prijs van beide manieren.

Wanneer je zelf gaat schuren heb je een betonschuurmachine nodig. Hiervoor betaal je ongeveer 105 euro per dag en 260 euro per week. Echter is de totale prijs vaak hoger, dit door de aanvullende kosten. Daarnaast kun je zo’n machine bij de volgende werkzaamheden inzetten: vlak schuren, verwijderen van lijmresten, coatings, markeringen, oneffenheden als zowel het egaliseren van een betonvloer. Wil je ook nog een coating? Dan is het inschakelen van een professional onvermijdelijk. In principe kun je het voorwerk dan wel gewoon zelf doen.

Een betonvloer schuren en egaliseren is geen eenvoudige klus. Hiervoor is net als bij vele andere werkzaamheden ervaring nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Wanneer je een betonvloer laat schuren door een vakkundig vloerbedrijf, dan weet je dat dit zorgvuldig en snel wordt uitgevoerd. Wat is dan eigenlijk de prijs? Nou, de prijs wordt bepaald op basis van de hoeveelheid vierkante meter, de moeilijkheid van de vloer, laagdikte en de nabewerking. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter.

Houd er wel rekening mee dat de totale prijs, door onder andere aanvullende kosten, een stuk hoger is. Het is daarom verstandig om van te voren hierover duidelijkheid te krijgen. Ook kun je veel geld besparen door bij meerdere vloerbedrijven een offerte op te vragen. Vervolgens vergelijk je deze offertes en kies je de goedkoopste aanbieder.

4.7/5 - (4 stemmen)

15 gedachten over “Betonvloer schuren

 1. Hartelijk bedankt voor deze nuttige informatie! Persoonlijk had ik geen idee dat ik voor elke betonvloer niet dezelfde schuurbewerking kan hanteren. Ik wil straks een zandcementvloer leggen en nu moet ik me wel bedenken hoe ik die goed kan onderhouden 😉

 2. Ik heb een balkon waar waarschijnlijk een laagje verf op zit wat los begint te raken, allemaal snippertjes worden het. Wij willen het balkon opnieuw verven, maar dan wel op een manier dat de verf goed blijft zitten. Moeten wij het dan ook eerst schuren met een schuurmachine? En welke machine hebben we dan precies nodig?

 3. Beste,

  Een tijdje geleden heb ik een betonvloer laten storten. Graag zou ik deze laten polijsten, maar volstaat dan ook gewoon een betonschuurmachine? En hoe zit het eigenlijk met het onderhoud van een gepolijste betonvloer, is hiervoor ook een speciale machine benodigd?

  Zie jullie reactie graag tegemoet.

  Mvg,

  Jos

  1. Hallo Jos,

   Voor het polijsten van een betonvloer raden wij aan om dit te laten doen door een professioneel erkend bedrijf, mocht jezelf voldoende kennis in huis hebben dan kun je deze ook huren bij een verhuurbedrijf zoals Boels. Ditzelfde geldt voor het onderhouden van een gepolijste betonvloer.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Victor,

   Bedankt voor je reactie. Waarschijnlijk bedoel je het schuren van een verregende betonvloer? In dit geval is het beton beschadigd door regen of iets dergelijks. Om de bovenste laag, welke beschadigd is, te verwijderen worden meestal de volgende technieken toegepast: diamant schuren en betonfrezen. Daarnaast wordt de vloer afgewerkt door deze met een diamantschijf te polijsten of te impregneren.

   Wij raden aan om eens op het internet te zoeken naar ‘schuren van een verregende betonvloer’ voor meer informatie over dit onderwerp.

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 4. Hi, Ik wil werkplaats vloer opknappen. En bewerken met iets wat ik schoon kan maken. Vloer is duidelijk poreus, vies, vet en oneffen. Sommige stukken wel gaten van 15 mm. Frezen of schuren? Of schoonboenen en egaliseren. Graag tips

  1. Dag Annet,

   Bedankt voor je reactie. Het is verstandig om de vloer schoon te maken en vervolgens te egaliseren (glad maken), diepe gaten zou je kunnen opvullen (repareren). Wil je de vloer schoon kunnen maken, dan is het aanbrengen van een coating verstandig. Polijsten is ook een optie, maar prijzig en tijdsintensief.

   Succes!

   Mvg,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 5. Hoi,
  Wij hebben een nieuwbouwwoning met betonnen vloer. Op een plek is een reparatie uitgevoerd maar dat ziet eruit of er een emmer boven is leeggekieperd waardoor er nu spatten op een stukje vloer zitten die voor een verhoging zorgen. Kan ik deze zelf wegschuren zodat we daarna een pvc klikvloer kunnen leggen? En wat gebruik ik hier dan het beste voor?

 6. Hallo, wij hebben 2 jaar geleden binnen een betonvloer (25m2) gestort voor een hobbyruimte. De vloer is te snel gedroogd met als gevolg een blijvend stoffige sluierlaag. De vloer willen we gaan verven maar dat gaat niet hechten ivm genoemde sluier. Besloten is om de betonvloer te gaan schuren en een diamant schuurmachine te huren (HUSQVARNA 280). Moeten we bij het verhuurbedrijf vragen naar een bepaald type diamantschijf voor het juiste resultaat? Alvast bedankt voor uw reactie en advies.

 7. Heel erg bedankt voor deze nuttige informatie. Duidelijk en helder. Ik ga is oriënteren om een betonvloer schuur/polijst machine aan te schaffen. Geen hand maar een stand alone. Heeft iemand nog tips voor het juist merk, prijs kwaliteit verhouding? Ik hoor het graag.

 8. Goedemorgen
  Wij hebben een appartement gekocht en in een van de slaapkamers is de lucht van kattenpis nu is ons geadviseerd om een laagje beton te schuren om zo de lucht eruit te krijgen.
  Hoe moeten wij verder handelen als wij dit willen doen

 9. Goedeavond,
  Wij hebben een ruwe betonnen onder vloer met erg grote verschillen in hoogte. We hebben namelijk een bult die we willen afvlakken omdat we anders niet goed uitkomen met de afwerkingsvloer. Heeft iemand een idee hoe of door wie we dit het beste kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *