Houten vloer schuren

Houten vloer schurenEen houten vloer schuren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud als je een parketvloer hebt. Daarnaast bepaalt het type hout waaruit jouw vloer bestaat de hoeveelheid schuurbeurten. Tapis, Bourgogne of massieve vloeren hebben een levensduur van wel 40 jaar. Naast het type hout spelen invloedsfactoren, zoals de weersomstandigheden en gebruiksintensiteit, ook een belangrijke rol.

De voornaamste reden dat mensen kiezen voor het schuren van een houten vloer is vanwege de zichtbare achteruitgang. Daarbij kun je denken aan krassen of kleurverschillen. Vaak komen deze krassen/kleurverschillen het meest voor op de looppaden. Maar hoe schuur je nou eigenlijk een houten vloer? In deze blog beschrijven we een aantal manieren, als zowel tips, voor het zelf schuren van je houten vloer. Ook het laten schuren van een parketvloer wordt kort beschreven.

Vergelijk 19 schuurmachines voor hoeken en randen
Meer informatie

Welke houten vloer schuren?

Niet elke vloer kun je schuren. Neem bijvoorbeeld laminaatvloeren. Deze hebben misschien op het eerste gezicht wel veel weg van een houten vloer, maar zijn dit toch echt niet. Het schuren van zulke vloeren zou het laminaat kapot maken. Dit komt omdat laminaatvloeren bestaan uit een ondergrond van geperste vezels, welke met lijm bij elkaar worden gehouden. Daarop is een geprinte houtstructuur gedrukt die de indruk wekt dat het om een houten vloer gaat.

Bovenop deze geprinte laag bevindt zich ‘melamine’ wat dient als beschermlaag. Bij het schuren van deze laag zou je alle beschermende eigenschappen verwijderen.

Vloeren die je wel mag schuren zijn:

 • Massieve planken
 • Bourgogne
 • Tapis
 • Multiplank
 • Lamelparket
 • Duoplank

Houten vloer met toplaag

Houten vloer schuren met toplaagHet is lastig om te bepalen wanneer je een houten vloer met toplaag moet schuren. Eén van de factoren die dit bepaald is de dikte van de toplaag. Wanneer er sprake is van een dikke toplaag zal de levensduur van de houten vloer met toplaag langer zijn. Er wordt beweerd dat een vloer met een toplaag dikte van 2 mm minimaal 10 tot 15 jaar meegaat. In de praktijk blijkt dat dit al snel 20 a 30 jaar kan zijn. Bij vloeren met een toplaag van 4 tot 6 mm kan de levensduur daarom zelfs 40 jaar zijn. Let op dat je een houten vloer met toplaag niet teveel schuurbeurten geeft. Denk hierbij aan 2 tot maximaal 4 schuurbeurten.

Hoe schuur je een houten vloer?

Een houten vloer schuren gebeurt met een parketschuurmachine. Parketschuurmachines zijn speciaal ontwikkeld voor het schuren van grote oppervlakken. Hiervoor moet je eerst de ruimte leeghalen en de vloer controleren op uitstekende spijkers. De uitstekende spijkers kun je verder de vloer inslaan, vervangen of verwijderen.

De eerste schuurlaag gebeurt met grof schuurlinnen. Voor het schuren van de eerste schuurlaag op het hout schuur je in een schuine baan van 45 graden. Let op! Zorg ervoor dat je steeds in dezelfde richting schuurt. De 2e schuurbeurt doe je met middelgrof schuurlinnen. Schuur dit keer in de lengterichting van de planken. De laatste schuurbeurt voor je houten vloer gebeurt met fijn schuurlinnen. Ook hier schuur je weer in de lengterichting van de planken.

In het één minuut durende filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een houten vloer het beste kunt schuren. Dit kun jezelf doen, maar uitbesteden is ook mogelijk als je het niet helemaal vertrouwd.

Het schuren van kanten is niet mogelijk met een parketschuurmachine. Dit is het moment om voor een kantenschuurmachine te kiezen. Deze kun je net als de parketschuurmachine huren bij bijvoorbeeld Boels. Ook hier begin je met grof en eindig je met een fijne schuurschijf. Het schuren van de hoeken kun je het beste doen met een vlakschuurmachine. Dit is niet mogelijk met een kantenschuurmachine, omdat deze een ronde uitstekende schuurkop heeft.

Houten vloer schuren stappenplan

Zelf je houten vloer schuren en op zoek naar een handig stappenplan? Bekijk dan eens de volgende stappen:

 1. Haal de ruimte helemaal leeg voordat je gaat schuren.
 2. Is er sprake van uitstekende spijkers? Dan kun je deze verder de vloer inslaan (minimaal 3 mm), vervangen of helemaal verwijderen.
 3. Voor de eerste schuurbeurt maak je gebruik van een parketschuurmachine met grof schuurlinnen.
 4. Beweeg de machine in een schuine baan (ongeveer 45 graden) over de vloer, steeds weer in dezelfde richting.
 5. Voor de tweede schuurbeurt maak je gebruik van middelgrof schuurlinnen. Nu schuur je in de lengterichting van de planken.
 6. Voor de derde en tevens laatste schuurbeurt maak je gebruik van nog fijner schuurlinnen. Schuur ook weer in de lengterichting.
 7. De resterende oppervlakken, waar de parketschuurmachine niet bij kon, schuur je met een kanten- of handschuurmachine.
 8. Zuig de geschuurde vloer met een stofzuiger en neem deze af met een licht vochtige dweil.

Tips en technieken

Zelf je houten vloer schuren? Dan komen de volgende tips en technieken waarschijnlijk goed van pas:

 • Verhoog de korrelgrote van het schuurlinnen in stappen. Bijvoorbeeld de eerste schuurbeurt K40, dan K80 en uiteindelijk K120.
 • Met een klein schuurapparaat heb je meer controle en creëer je minder schuurstof.
 • Zorg ervoor dat de deuren naar andere ruimtes gesloten zijn of maak gebruik van afdekfolie.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte, draag persoonlijke beschermingsmiddelen (mond, oog en oren) en maak gebruik van stofafzuiging (onderdeel schuurmachine).
 • Stop pas met schuren wanneer de gehele vloer egaal is. Soms is dit niet mogelijk in verband met beschadigingen, en is het vervangen van beschadigde planken een betere oplossing.
 • Is er sprake van naden in de vloer? Dan kun je deze het beste opvullen met een poriënvuller of schuurmengsel.

Houten vloer laten schuren?

Bij het schuren van een parketvloer komt heel wat kijken. Denk maar eens aan de voorbereidende werkzaamheden en het goed instellen van de benodigde schuurapparaten. Daarnaast is de kans op kuilen en andere oneffenheden groot als je geen ervaren klusser bent. Om onherstelbare beschadigingen aan je houten vloer te voorkomen is laten schuren een goede oplossing.

Het laten schuren en tevens behandelen van een parketvloer duurt ongeveer 1 a 2 weken. Echter is de vloer al na een paar dagen weer gereed voor gebruik. Over het algemeen is uitbesteden zeer prijzig en kun je veel geld besparen door het zelf te doen.

Kosten

Wat kost het laten schuren schuren van een houten vloer nou eigenlijk? In principe is dit afhankelijk van het klusbedrijf, maar ongeveer 25 a 30 euro per vierkante meter. Echter wordt er ook weleens geadverteerd voor 10 euro per vierkante meter. Voor het bepalen van de prijs wordt er gekeken naar het volgende: oppervlak in vierkante meter, vlakheid en de hoeveelheid hoeken.

Let op! Het is verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te gaan vergelijken. Dit doe je door meerdere offertes aan te vragen met daarbij de totale prijs. Het komt namelijk met regelmaat voor dat de aanvullende kosten eerst buiten beschouwing worden gelaten. Denk hierbij aan werkloon, kosten van maatafwijkingen of de manier van afwerken. Kortom vergelijk aanbieders met elkaar op basis van de totale prijs.

5/5 - (1 stemmen)

Eén gedachte over “Houten vloer schuren

 1. Super aanwijzingen voor het onderhouden van een houten vloer. Vaak weet men niet hoe belangrijk het is om een vloer te schuren, maar als het eenmaal gebeurt is dan ziet het er weer als nieuw uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *