bosch-pbs-75-ae-set

Bosch PBS 75 AE SET Een Bosch PBS 75 AE SET is een bandschuurmachine speciaal ontwikkeld voor de consument. Naast de AE SET van Bosch zijn er ook nog twee andere varianten PBS bandschuurmachines. Deze beschikken over minder functionaliteiten en accessoires, en zijn daarom voordeliger in de aanschaf. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij in deze review de benodigde informatie beschreven over de groene Bosch PBS bandschuurmachines.

Het zal je verbazen welke functionaliteiten deze machines allemaal hebben en waar je ze voor kunt gebruiken. Daarnaast worden de verschillen tussen deze drie bandschuurmachines, de functies en de aanbieders waar je deze machines kunt kopen beschreven. Wil je meteen de PBS 75 A, -AE of -AE SET bestellen? Maak dan gebruik van onderstaande button.

Bosch PBS bandschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Welke soorten zijn er?

De drie soorten Bosch PBS schuurmachines hebben veel gemeen. Toch kun je aan de prijs / kleur zien dat er het één en ander verschillend is. Een verschil in prijs gaat altijd gepaard met de kwaliteit of de functionaliteiten die worden aangeboden. Qua kwaliteit wordt er in dit geval niet ingeleverd, maar op functies wel. Daarom worden in onderstaand overzicht de 75 A, 75 AE en 75 AE SET even afzonderlijk beschreven.

Bosch PBS 75 A

Bosch PBS 75 ADe Bosch PBS 75 A is de kleinste van de drie. Qua functionaliteiten een top machine, maar er ontbreken een paar kleine eigenschappen. Als we in detail treden zie je dat het vermogen van de motor 710 Watt bedraagt. Ook is de machine iets minder zwaar dan de andere twee, namelijk 3,4 kg! Het enige en misschien wel het grootste verschil is dat er een variabele snelheid ontbreekt, oftewel het zelf kunnen regelen van de schuurbandsnelheid. Als we kijken naar de prijs bespaar je ongeveer 10 tot 15% in vergelijking tot de andere Bosch PBS schuurapparaten.

Bosch PBS 75 AE

Bosch PBS 75 AEDe Bosch PBS 75 AE heeft het wat beter voor elkaar. Deze beschikt namelijk over een variabele snelheid en een vermogen, welke 40 Watt hoger ligt in vergelijking met die van de Bosch PBS 75 A. Dit betekent dat de motor een vermogen van 750 Watt kan leveren. Wel betaal je voor deze functionaliteiten 10 tot 15% meer. Over het algemeen is dit zeker aan te raden als daar een zelf regelbaar toerental tegenover staat.

Bosch PBS 75 AE SET

Bosch PBS 75 AE SETDe Bosch PBS 75 AE SET is eigenlijk een Bosch PBS 75 AE, maar dan geleverd met extra accessoires. De accessoires die extra worden meegeleverd zijn: houder voor bandschuurmachine (HBS), parallel- en verstekgeleider, lijmklemmen en een kunststof koffer. Wat je hier precies mee kunt leggen wij uit in het volgende gedeelte ‚Äėaccessoires‚Äô. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de accessoires de aanschafprijs van deze machine met 30% verhogen.

Welke accessoires worden meegeleverd?

Er worden een aantal accessoires meegeleverd met de Bosch PBS, maar ook is het mogelijk om de accessoires los te bestellen. Allereerst gaan wij het hebben over de accessoires die worden meegeleverd met de Bosch PBS 75 AE Set. Het zal je verbazen welke mogelijkheden je worden geboden wanneer je een bandschuurmachine van het merk Bosch gaat gebruiken. Laten we beginnen met de ‘speciale houder voor bandschuurmachines’.

Houder voor bandschuurmachines

Houder voor bandschuurmachinesDe zwarte houder voor de bandschuurmachine is bovenop de vlakke kant van de machine vast te zetten. Nu kun je de machine op de kop aan een tafel bevestigen met behulp van de meegeleverde lijmklemmen. Hierdoor wordt het een soort van stationaire schuurmachine. Ideaal voor wanneer je snel een grote hoeveelheid plinten of planken wilt schuren. Daarnaast ook handig te combineren met een parallel- en verstekgeleider.

Parallel- en verstekgeleider

De parallel- en verstekgeleider is alleen te gebruiken in combinatie met de eerder beschreven accessoire. Je zult daarvoor eerst de machine moeten ombouwen tot een stationaire bandschuurmachine. Vervolgens kun je de parallelgeleider bevestigen. Dankzij de parallelgeleider heb je een stabiliseer punt om vanuit te schuren. Zo kun je zonder al teveel moeite nog nauwkeuriger schuren.

Schuurraam

SchuurraamHet schuurraam wordt niet meegeleverd met de PBS 75 AE, maar is wel een ontzettend handige accessoire. Een schuurraam is namelijk een aluminium frame (vierkant) waar je de schuurmachine in kunt plaatsen. In dit geval heeft het frame twee functies, namelijk het zorgen voor een gelijknamige afname en voorkomen dat de machine zich gaat invreten in het materiaal. Zo voorkom je oneffenheden in plaatmateriaal of andere werkstukken die voor het oog perfect moeten zijn.

Schuurbanden

Zoals je misschien al weet beschikken de PBS bandschuurapparaten over een schuurband. Tijdens het schuren wordt deze band in positie gehouden door het automatische bandsysteem, welke continue de ligging corrigeert. Dit betekent tevens ook dat de band niet van de rollers kan afgeleiden tijdens het schuren.

Is de schuurband aan vervanging toe? Dan kun je deze eenvoudig verwisselen met behulp van het spansysteem. Hiermee haal je de spanning van de band af, waardoor je deze er eenvoudig af kunt schuiven. Een nieuwe band op spanning zetten is met behulp van dit systeem ook zo gedaan.

Wanneer je een PBS machine aanschaft wordt er altijd één schuurband met korrelgrote 80 meegeleverd. Echter kun je bij sommige aanbieders ook een combinatieset bestellen. Dit combinatieset bestaat meestal uit de PBS 75 AE SET met daarbij nog extra schuurbanden.

Stofafzuiging

De PBS schuurmachines zijn allemaal uitgerust met een Bosch-microfiltersysteem. In dit geval gaat het om een ingebouwde stofafzuiging, welke ervoor zorgt dat het schuurstof wordt afgevoerd naar een stofbox. Deze box beschikt over een microfilter, waardoor zelfs het fijnste stof wordt opgevangen. Ook is het mogelijk om een externe stofzuiger aan te sluiten, zodat de opvangcapaciteit wordt vergroot. Is de stofbox vol? Dan kun je deze eenvoudig ontkoppelen en legen in een prullenbak.

Recensies

De machine heeft misschien wel een leuke uitstraling, maar werkt deze ook goed? Over het algemeen zijn andere gebruikers tevreden met deze machine. Ook geven ze aan dat de machine kwaliteit levert en geschikt is voor zware en professionele werkzaamheden. Wel wordt aangegeven dat het Bosch microfiltersysteem zo zijn beperkingen heeft, wat inhoudt dat de stofbox niet volledig is afgesloten. Jammer genoeg doet dit probleem zich bij meerdere schuurapparaten voor. Een oplossing is het gebruik maken van een externe stofzuiger.

Hieronder worden nog de voor- en nadelen van de Bosch PBS bandschuurmachines beschreven, een kort review filmpje getoond en koopadvies gegeven.

Voordelen

 • Geschikt voor het schuren van grote oppervlakken
 • Vastzetten van de aan/uit knop is mogelijk
 • Eenvoudig langs randen schuren
 • Krachtige stofafzuiging met stofbox
 • Externe stofzuiger aansluiten is mogelijk
 • Variabele snelheidsregeling

Nadelen

 • Niet geschikt voor het schuren van moeilijk bereikbare plekken
 • Er wordt maar √©√©n schuurband meegeleverd
 • Filtersysteem is niet heel stevig
 • Stofbox sluit niet goed aan, waardoor niet al het stof wordt opgevangen

Bosch PBS 75 AE SET review filmpje

Voor een korte review van de Bosch 75 AE SET is het verstandig om onderstaand filmpje te bekijken. Deze duurt ongeveer een anderhalve minuut.

Koopadvies

Word je niet beperkt door een bepaald budget? Dan raden wij je aan om te kiezen voor de Bosch PBS 75 AE. Bij deze machine worden nog een aantal extra accessoires meegeleverd, welke volgens gebruikers altijd goed van pas komen. Maar wat kosten deze machines nou eigenlijk? In onderstaand overzicht hebben we voor elke soort de gemiddelde prijs opgezocht, zodat je precies weet of je budget toereikend is.

Soort Gemiddelde prijs (in euro’s)
PBS 75 A 100 – 130
PBS 75 AE 130 – 180
PBS 75 AE SET 180 – 200

 

3.2/5 - (5 stemmen)

3 gedachten over “Bosch PBS 75 AE SET review

  1. Hallo Paula,

   Dat ligt een beetje aan hetgeen wat je ermee wilt bereiken. Toch adviseren wij jou om te gaan voor de meest uitgebreide versie met accessoires. Hiermee kun je je schuurmachine namelijk ombouwen tot een stationaire schuurmachine. Je betaalt inderdaad wel wat meer dan de andere twee varianten, maar op de lange termijn gaan deze extra accessoires zich ongetwijfeld terugverdienen. Het schuren wordt hierdoor namelijk een stuk eenvoudiger.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 1. Gekocht (via webwinkel) Bosch bandschuurmachine 75 AE set. Mede door deze stationair te gebruiken zou zijn.
  Bij openen verpakking, 1e teleurstelling. Steun voor stationair gebruik wordt niet meer meegeleverd.
  Was mij bij aankoop niet duidelijk. Te meer de foto’s waarop stationair gebruik te zien is.
  Hopelijk blijven andere verrassingen mij bespaart.
  Vr gr Jan S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *