Elke soort schuurmachine heeft wel een aantal specialiteiten. Het is daarom verstandig om van te voren te kijken welke machine je het beste kunt gebruiken. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het te schuren oppervlak als zowel het materiaal wat geschuurd moet worden. Zo is bijvoorbeeld een deltaschuurmachine ideaal voor het schuren van hoeken en andere lastige plekken, terwijl een bandschuurmachine juist geschikt is voor het schuren van een groot oppervlak. In deze blog geeft Rick, Product Specialist bij Gereedschapcentrum.nl, tips voor het kiezen van het juiste gereedschap.
Welke types bestaan er?
Hieronder worden de verschillende types kort beschreven, zodat je ongeveer weet uit welke machines je een keuze kunt maken.
- Deltaschuurmachine: voor hoeken en moeilijk bereikbare plekken, licht en makkelijk in gebruik, maar niet handig voor het schuren van de wat grotere oppervlakken.
- Vlakschuurmachine: voor grote vlakken zoals de boven- en onderkant van een tafel, maar niet handig voor moeilijk bereikbare plekken.
- Bandschuurmachine: geschikt voor de wat grotere oppervlakken en grovere afname, maar in vergelijking met andere schuurmachines erg zwaar. Hierdoor is het vaak lastig om met deze machine verticaal te schuren.
- Excenterschuurmachine: handig in gebruik voor een snelle en grove afname, maar door de ronde schuurzool niet echt geschikt voor het schuren van hoeken.
- Multischuurmachine: zoals de naam al aangeeft is dit het meest functionele apparaat van alle machines, omdat je op deze machine verschillende opzetstukken kunt bevestigen.
Schuurpapier kiezen
Wil je schuurpapier kiezen, dan is het belangrijk om rekening te houden met de korrelgrootte. Hoe groter het getal, hoe meer korrels en hoe fijner het schuurpapier zal zijn. Een korrelgrootte van 40 is in dit geval erg grof en een korrelgrootte van 240 redelijk fijn. Hieronder een aantal richtlijnen:
- 40 tot 80 K: geschikt voor het weghalen van oude verfresten.
- 80 tot 120 K: geschikt voor het opschuren van nieuw hout.
- 120 tot 180 K: geschikt voor het opschuren van bestaande verflagen.
- 180 tot 240 K: geschikt voor het opschuren van oppervlakken waarop een verf- of laklaag zal worden aangebracht.
Let op de nerf
Je kunt het beste met de nerfrichting mee schuren. Zo voorkom je namelijk onnodige schade aan het te schuren materiaal.
Machine goed vasthouden
Zorg ervoor dat je niet alleen altijd stevig staat, maar dat je de machine ook goed vasthoudt. Het is daarom verstandig om de machine met twee handen te bedienen.
Zorg voor voldoende afzuigpunten
Gebruik een schuurmachine met genoeg afzuigpunten, zodat het vrijgekomen schuursel tijdens het schuren gewoon wordt afgezogen. Hiermee voorkom je tevens ook dat de ruimte waarin je schuurt niet onnodig stoffig wordt.
Draag bescherming
Tijdens het schuren komt er vaak veel stof vrij. Het is daarom verstandig om tijdens het schuren een fijnstofmasker en veiligheidsbril te dragen. Ga je voor een langere tijd schuren met een schuurmachine die veel geluid maakt? Dan is het verstandig om ook gehoorbescherming te dragen.