Muur schuren met schuurmachine

Muur schuren met schuurmachineVeel mensen denken dat het schuren van een muur een eenvoudig klusje is. Even met een kwast over de muur en klaar is kees. Helaas is het verven van een muur niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker als je een mooi geverfde en gladde muur wilt hebben, komt er heel wat meer bij kijken. Je wilt toch immers een mooi resultaat, want de verf blijft waarschijnlijk de komende jaren nog wel op de muur zitten. Voor een optimaal resultaat is het daarom verstandig om de tips in deze blog grondig door te nemen. Een muur schuren wordt met behulp van deze tips al een stuk eenvoudiger en je voorkomt problemen tijdens het verven.

Wandschuurmachines vergelijken?
Meer informatie

Hoe schuur je een muur?

Wanneer je een glad geverfde muur wilt hebben, moet je er eerst voor zorgen dat de muur zelf glad is. Voor het aanbrengen van de verf moet de muur daarom eerst geschuurd zijn, zodat het oppervlak egaal is en dus niet met oneffenheden. Het met de hand schuren van de muren is een tijdrovend en tevens lichamelijk intensieve klus. Daarom worden voor het schuren van muren vrijwel altijd machines gebruikt, waaronder de wandschuurmachines.

Er zijn diverse redenen te benoemen om een muur te gaan schuren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je de kleur van een muur niet mooi meer vindt. Voordat je een nieuwe kleur gaat aanbrengen op de muur, moet deze eerst glad worden gemaakt door het oppervlak te schuren. Tegenwoordig hoeft het schuren van een muur niet per definitie meer te betekenen dat je een professional moet inhuren om deze klus te klaren. Er zijn namelijk verschillende soorten schuurmachines verkrijgbaar, die ook voor de minder ervaren klusser te gebruiken zijn. Zo is elke machine gespecialiseerd in het schuren van een bepaald oppervlak.

De meeste schuurmachines zijn eenvoudig in gebruik. Bij de meeste doe-het-zelfzaken worden kwalitatief goede schuurapparaten aangeboden tegen een schappelijke prijs. Het aanschaffen van zo’n machine bespaart je veel tijd en moeite, en zorgt ook nog eens voor een verbluffend resultaat. Natuurlijk kan het voorkomen dat een muur in de loop der jaren (lichte) beschadigingen heeft opgelopen. Hier kun je zelf in de meeste gevallen vrij weinig aan doen. Echter vinden veel mensen het wel lelijk als een muur niet mooi egaal meer is.

Ook is het natuurlijk mogelijk dat er een nieuwe muur is geplaatst. Deze muur is bij de oplevering meestal niet glad van zichzelf, waardoor een schuurbeurt dus nodig is. Kortom het is altijd handig om een schuurmachine in huis te hebben, wanneer dit soort problemen zich voordoen.

Welk schuurapparaat kiezen?

Voor de wat grotere schuurklussen, zoals het schuren van een muur, bieden schuurmachines met name uitkomst. Het is natuurlijk ook mogelijk om met de hand oppervlakken te schuren. Echter is het in veel gevallen een stuk praktischer om in het bezit te zijn van een schuurapparaat. Als je bijvoorbeeld een muur of plafond moet gladschuren, is het niet aan te raden om dit met de hand te doen. Denk maar eens aan de hoeveelheid benodigde tijd. Daar komt ook nog bij dat er tegenwoordig voor elke specifieke schuurklus een schuurmachine is ontwikkeld.

Zo zijn er voor het schuren van muren bijvoorbeeld wandschuurmachines uitgevonden, waarmee je relatief snel je muur mooi egaal hebt geschuurd. Natuurlijk is niet elke muur perfect rechthoekig en zit je soms met lastige hoeken die je moet schuren. Dan is een wandschuurmachine wellicht minder geschikt. Bij een muur met lastige hoeken wordt aangeraden om over een vlakschuurapparaat te beschikken. Deze is uitermate geschikt voor het fijne schuurwerk.

In onderstaand filmpje zie je hoe een wandschuurmachine wordt ingezet bij het muur schuren.

Muur schuren, hoe beginnen?

Oneffenheden opvullenAls je over het juiste apparaat beschikt en je een muur hebt die je wilt gaan schuren, dan is het tijd om te beginnen. Toch is het niet de bedoeling dat je direct begint met schuren. Er moeten namelijk eerst nog enkele voorbereidingen worden getroffen. Zo is het ontzettend belangrijk dat je zorgt dat de muur schoon en droog is. De muur is dan in een optimale staat voor het schuren. Daarnaast is het belangrijk om uitstekende en scherpe dingen van de muur te verwijderen en om diepe gaten in de muur op te vullen met een vulmiddel.

Er bestaan natuurlijk een aantal verschillende merken vulmiddel. Het vulmiddel dient na het aanbrengen met een roller en een speciale strijker glad te worden gestreken. Wacht met het gladstrijken van het vulmiddel niet te lang. Over het algemeen wordt geadviseerd dit binnen 30 minuten na aanbrengen te doen. Zorg dus dat je niet te veel vulmiddel in een keer aanbrengt. Het oppervlak moet immers wel binnen 30 minuten glad zijn gestreken. Nu kan het zo zijn dat er nog kleine oneffenheden te zien zijn, na het doorlopen van voorgaande stappen. Maak je hier geen zorgen om; deze oneffenheden zijn in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen met handschuurpapier.

Na het schoonmaken van de muur en het verhelpen van de oneffenheden (met vulmiddel), ben je klaar om te beginnen met het schuren van de muur. Na het schuren kun je eventueel de muur gaan verven.

Muren schuren tips

Er zijn verschillende muren om te schuren, welke allemaal weer een andere aanpak vereisen. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips verzameld. Deze tips hebben betrekking op het schuren van verschillende soorten muren. Bekijk hier de tips:

 • Muur controleren en bijplamuren: wanneer er zich krassen of andere beschadigingen voordoen, moeten deze worden bijgeplamuurd. Hierdoor creëer je een egaal oppervlak.
 • Muur schuren met de hand: maak in dit geval gebruik van handschuurpapier. Daarnaast is een schuurblok ook een handig hulpmiddel, vanwege de volgende voordelen: betere handligging, flexibel en hebben een langere levensduur. Over het algemeen worden alleen de hoeken met de hand geschuurd, omdat een wandschuurmachine deze niet goed kan bereiken.
 • Muur schuren zonder stof: wanneer je stofvrij wilt schuren, dan wordt een schuurmachine met stofafzuiging aangeraden. Dit is het geval bij wandschuurmachines, waarop een externe bouwstofzuiger wordt aangesloten. Het meeste schuurstof wordt dan opgevangen. Wanneer je met de hand schuurt is dit niet het geval.
 • Muur schuurmachine huren: een professionele wand- en plafondschuurmachine huren? Dan betaal je ongeveer 50 euro per dag en 180 euro per week.
 • Schuren van pleisterwerk of gipsplaten: wil je een pleistermuur schuren? Dan is het verstandig om eerst de oneffenheden te verwijderen met grof schuurlinnen (K120, 150 of 180). Vervolgens geef je de muur een schuurbeurt met fijn schuurlinnen (K400), zodat deze klaar is voor muurverf of behang.
 • Schuurgaas: gaat langer mee dan handschuurpapier, omdat deze door de structuur niet volloopt met schuurstof.
4.4/5 - (5 stemmen)

19 gedachten over “Muur schuren met schuurmachine?

 1. Ik ben van plan om in een schuurtje een betonnen muur te gaan schuren, om deze vervolgens te gaan verven. Op internet heb ik gelezen dat schuren alleen verstandig is bij het verwijderen van de wat grovere oneffenheden. Klopt het dat je de kleinere oneffenheden (o.a. putjes) dan alsnog eerst moet opvullen met plamuur? Voor het schuren zelf gebruik ik een handschuurblok.

  Groetjes,

  Bart

  1. Hallo Bart,

   Dat ligt er helemaal aan wat voor stijl je wilt creëren. Mocht je gaan voor een wat ruwere uitstraling dan is het prima om het minder gedetailleerd uit te werken en zo meer van de muur te laten terugkomen. Mocht je toch een egaal karakter willen creëren dan is het zeker mogelijk om deze oneven heden op te vullen.

   Tip! Zorg er wel voor dat je na het schuren de boel goed schoonmaakt met stofzuiger/borstel etc… zodat de hechting op de muur goed is. Het is namelijk zo dat veel stofvorming in de ruimte (door het schuren) de hechting van verf als zowel plamuur tegenwerkt.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 2. Hoi,
  ik heb net je blog gelezen en heb een vraag.
  Bijna alle wanden en plafonds zijn voorzien spack spuitwerk
  Kan ik deze ook glad schuren met een wandschuurmachine?
  Wat is dan het beste om te gebruiken, schuurpapier of schuurgaas?

  groetejes,
  Lilian

  1. Hallo Lilian,

   Eerlijk gezegd heb ik geen ervaring met het schuren van spack spuitwerk. Wel raad ik je aan om gebruik te maken van een wandschuurmachine (ronde schuurzool). Deze geven naar mijn mening een egalere en betere afwerking. Nu gaat mijn voorkeur uit naar schuurgaas, maar voordat je begint zou ik eerst een kleine test doen op een gedeelte van de muur die achter een bank of ander voorwerp verdwijnt laag bij de grond. Mocht het niet het gewenste resultaat opleveren is de schade minimaal. Test hierbij (als het je uitkomt):

   1. Het gebruik van schuurpapier of schuurgaas (beginnen met schuurgaas).
   2. Het testen van vlak- (handig voor hoeken) of wandschuurmachine (beginnen met wandschuurmachine en mits je beide in bezit hebt).

   Mocht je hiermee gaan stoeien ben ik erg benieuwd naar de resultaten en ervaringen!

   Ik wens je veel succes,

   Groet Team Schuurmachineskopen.nl

 3. Hallo,

  In mijn woning zijn bijna alle muren voorzien van spack spuitwerk.
  Kan ik deze ook schuren met de wandschuurmachine?
  Is het beter om te schuren met schuurpapier of schuurgaas?

  Mvg,

  Lilian

  1. Dag Lilian,

   Onze excuses voor de late reactie, deze stond bij ongewenst… Spuitwerk schuren is zeker mogelijk met een wandschuurmachine. Echter is een vlakschuurmachine hier ook voor geschikt.
   Licht opschuren met een fijne korrel (P200 en hoger…) en schuurgaas, om tot het mooiste resultaat te komen.

   Mvg,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Dag Daniel,

   Wanneer de pleister net is aangebracht, dan hoef je deze niet te schuren. Deze verf je eerst met een primer om vervolgens de oneffenheden te verwijderen met plamuur. Gaat het om al reeds aangebrachte pleister, dan kun je deze licht opschuren met een fijne korrel (bijvoorbeeld 220) en schuurgaas. De schuurmachine, die je hiervoor kunt gebruiken, is een vlakschuurapparaat of wandschuurmachine.

   Hopende je hierbij te hebben geholpen.

   Mvg,

   Team Schuurmachineskopen.nl

  1. Hallo Steven,

   Persoonlijk raad ik je dit heel erg af. Niet alleen omdat het onhandig is, maar omdat er ook gebruik wordt gemaakt van een ronde schuurzool. Ik zou voor vierkante objecten, zoas kastdeurtjes en deuren gebruik maken van een vlakschuurmachine of deltaschuurmachine met een lineaire beweging. Mocht je echt willen werken met een ronde schuurzool dan is een excentrische schuurmachine de beste oplossing.

   Groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 4. Hallo,

  Wij zijn van plan om de behang klare muren in onze nieuwbouwwoning te schuren en dan te texen of misschien zelf te spuiten. Is het nodig om na het schuren de muur voor te strijken? Weet u of dit een goed resultaat oplevert of blijven we de blokken waarmee de muren zijn opgebouwd zien?

  Vriendelijk groetend,
  Tomas

 5. Graag wil ik weten of de Einhell TC-DW 225 langnekschuurmachine geschikt is om een gespackt plafond en gespachtelde wanden glad te schuren.

 6. Voor onze nieuwbouwwoning willen wij graag onze muren wel strak maken, maarvnog niet stuccen ivm bouwvocht. Wij dachten dat het een goed alternatief zou zijn om de muren eerst te schuren en dat te verfen tot de muren droog genoeg zijn om te stuccen.

  Kun je ‘behangklare’ kalkmuren gewoon schuren, behandelen met voorstrijk en schilderen? Moeten we dan een vlakschuurmachine hebben?

 7. Wij willen de muren van ons opgeleverde nieuwbouwhuis glad schuren om te schilderen. Welke machine en welk papier kan ik hiervoor het beste gebruiken?

 8. Ik kan dus eindelijk mijn woning opknappen.
  Heb dus eerst met een machine al ‘t behang verwijderd, daarna heeft mijn vader de muren gestucte.
  2 dagen later alles opgedroogd.
  Mijn vader de muren wit geverfd.. maar het resultaat was niet mooi. Alles was wel wit alleen zag van die krassen en nare lijnen en strepen en vormen terwijl ik een hele witte muur verwachte zonder narigheid. Hoe kan ik t beste verder gaan aub help ben echt gestrest

 9. Ik heb bakstenen in de tuin liggen die rare zwarte vlekken hebben.
  Ik heb al van alles geprobeerd om die vlekken weg te krijgen, maar niets helpt.
  Ik wil nu proberen om die bakstenen op te schuren.
  Kan dat met een wandschuurmachine of een vlakschuurmachine?

 10. Ik heb muren en plafonds met structuurvef erop. Het gaat om een hele grove korrel en met gewoon schuurpapier vrees ik het er niet vanaf te kunnen krijgen aangezien het grover is dan schuurpapier.
  Heeft iemand een goeie tip? Ik zou heel graag gladde muren en plafonds hebben .

 11. Ik zou de garagemuren glad willen maken en schilderen : de muren werden gecementeerd (reden?) en hebben een heel erg grove korrel.
  Het plafond werd niet bewerkt, de betonnen welfsels zijn zichtbaar, maar vertonen lichte schimmelvorming, hoe verwijderen we dit en met welk product kunnen we het voorkomen. Er zijn geen lekken , mogelijk door slechte ventilatie (?)

 12. Ik wil een heel klein stukje muur behangen.
  Hier zit heel fijn structuur verf op.
  Kan ik dit ook verwijderen met een cellen beton rasp?

  Was eigenlijk de bedoeling dat het een simpel en low budget klusje zou worden😅…

  Groetjes Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *