Whitewashen met schuurapparaat

Whitewashen met schuurapparaatWhitewashen, ook wel kalkwassen, krijtwassen of limewaxing genoemd, is een techniek om houten objecten van een witte waas te voorzien. Het zorgt voor een gebleekte uitstraling met een ruwe, landelijke look als effect. Leuk voor de houten vloer, de eettafel of een kast die wel een opknapbeurt kan gebruiken. Maar hoe kun jij zelf je houten meubels whitewashen? En hoe moet het hout van tevoren behandeld zijn om dat gevoel van landelijk wonen te creëren? Hieronder wordt het in vijf stappen precies uitgelegd.

1. Bepaal de juiste techniek

Er zijn verschillende manieren om hout te whitewashen. Zo kun je er verschillende technieken op los laten om je meubels een gebleekte look te geven. Door middel van kalkwas, verniswas, krijtverf en kalkpasta is het mogelijk om jouw meubels om te toveren tot gebleekte eyecatchers. De techniek welke je het beste kunt toepassen, ligt aan welk voorwerp je wilt gaan whitewashen en wat de kleur van de ondergrond is. Daarnaast speelt het soort hout dat behandeld moet worden ook mee.

2. Het voorwerk

Zorg ervoor dat je een plek kiest waar je de ruimte hebt om te whitewashen. Bedek de vloer met oude kranten of vuilniszakken en zorg dat je om het voorwerp heen kunt lopen. Verwijder vervolgens oude vernislagen met een afbijtmiddel. Bedek het hele voorwerp hiermee door een dunne laag op het oppervlak aan te brengen. Zorg er wel voor dat je huid, mond en ogen zijn bedekt, want zo’n afbijtmiddel is erg chemisch en bijtend. Maak vervolgens het meubel schoon. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van azijn en water. Zo verwijder je vlekken en voorkom je eventuele oneffenheden tijdens het whitewashen.

3. Schuren

Als er een glanzende lak- of verflaag op het product zit, moet je dit er eerst af schuren. Denk hierbij aan schuren met handschuurpapier, maar je kunt hierbij ook gebruik maken van een handige schuurmachine. Dat gaat net even wat eenvoudiger en sneller, en bespaart je een hoop tijd en moeite. Zorg er hierbij wel voor dat het oppervlak wat je schuurt helemaal droog is. Een excentrische schuurmachine is ideaal voor het verwijderen van materiaal van grote oppervlakken, zoals een houten vloer. Tevens is het met deze machine mogelijk om gebogen oppervlakken te schuren. Een bandschuurmachine is daarnaast ook een goede optie om lak- en verflagen snel te verwijderen.

4. Whitewash aanbrengen

Kies je voor kalkwas? Breng dit dan aan op hout dat onbehandeld is. Vooral op hout met diepe nerven, zoals eikenhout, zorgt dit al snel voor een gebleekte look. Dit komt omdat de kalkwas in de nerven trekt.

Als je voor krijtverf kiest, moet je dit met een brede kwast aanbrengen op het hout. Zorg ervoor dat je een dikke laag verf aanbrengt, want hiermee creëer je een heel mooi effect. Tenslotte is verniswas een goede optie. Breng dit aan met een kwast en veeg het vervolgens glad met een doek.

5. Het effect

Door de manier van aanbrengen bepaal jij welke look je wilt creëren. Veeg je in rechte lijnen, dan zorg je voor een iets strakker effect en een Scandinavisch wonen gevoel. Veeg je iets slordiger, dan heeft dit een speelser effect. De versleten look zorgt ervoor dat je nieuwe meubels een mooie en landelijke look kan geven. Breng je een whitewash aan op oudere en brocante meubels, dan zorgt dit voor een stoer effect.

Stappenplan voor het whitewashen van meubels
Deze pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *