Trap schuren met schuurmachine

Trap schuren met schuurmachineEen trap schuren doe je niet zo maar. Er zijn namelijk tal van redenen waarom je een trap zou moeten schuren. De meest voorkomende reden is waarschijnlijk dat de kleur van de trap iemand niet (meer) aanstaat. Dit omdat je de kleur zat bent of omdat je net bent verhuisd en de kleur van de trap niet mooi is. Voordat je pas gaat beginnen met het verven van de trap, heeft deze eerst een schuurbeurt nodig. Om goed voorbereid van start te gaan geven we in deze blog een aantal handige tips en adviezen.

Trap schuren? Welke schuurmachine gebruiken?
Meer informatie

Inhoudsopgave

Voorkom beschadigingen aan je trap

Wie weleens een trap heeft geschuurd in zijn of haar leven weet dat dit een vrij intensieve bezigheid is. Met name omdat er veel met de hand moet worden geschuurd, aangezien veel oppervlakken die je moet schuren te klein zijn voor een normale schuurmachine. Om te voorkomen dat je zeer regelmatig je trap moet schuren, zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen.

Door het vuil, dat zich onder bijvoorbeeld schoenen bevindt, raakt je trap beschadigd. Na verloop van tijd raakt je trap zo erg beschadigd dat het noodzakelijk is om deze te schuren. Zeker als je weleens met hakken door je huis loopt, dan is de kans op beschadigingen aan je trap groot. Een belangrijke tip is dan ook om zo veel mogelijk het lopen met hakken over de traptreden te voorkomen. Hetzelfde gaat ook op voor het lopen met schoenen, waardoor het verstandig is om alleen sokken te dragen.

Om te voorkomen dat een trap te vaak geschuurd moet worden wegens beschadigingen, hebben we een aantal tips verzameld en in het kort beschreven. Het is verstandig om goed bewust te zijn van deze tips, omdat je hiermee een hoop schuur- en schilderwerk kunt besparen.

Tips

In dit geval gaat het om 3 tips, welke helpen de meeste beschadigingen aan je trap te voorkomen.

 1. Deurmat gebruiken: een belangrijke oorzaak van beschadigingen aan je trap is dat er vuil, zoals grind of zand, onder schoenen blijft zitten. Dit vuil veroorzaakt schade aan je trap. Door een deurmat bij je voordeur te leggen wordt dit probleem al grotendeels opgelost. Wanneer de mensen die binnenkomen hun voeten vegen, blijft er al een groot deel van het vuil achter op de deurmat.
 2. Trapbekleding gebruiken: door trapbekleding aan te schaffen die op de traptreden wordt bevestigd, voorkom je dat het vuil van schoenen direct contact maakt met de trap. Tegenwoordig is trapbekleding beschikbaar in allerlei kleuren en printjes. Je hoeft dus niet per se meer ouderwetse en saaie trapbekleding te gebruiken. Trapbekleding beschermt je trap en zorgt bovendien voor een sfeervolle uitstraling.
 3. Geen schoeisel aan op de trap: zeker als je met hakken loopt, maar ook met andere schoenen, is deze tip aan te raden. Het vuil onder schoenen maakt groeven in de trap. Als dit regelmatig gebeurt, worden deze groeven steeds groter. Om deze groeven te herstellen moet met regelmaat de trap geschuurd worden. Wanneer je geen schoeisel draagt op de trap slijt deze minder snel, waardoor je trap schuren niet meer regelmatig hoeft.

Trap schuren, hoe pak je dit aan?

Wanneer je een trap gaat schuren krijg je te maken met verschillende oppervlakken. Je hebt om te beginnen de treden aan de boven- en onderkant, welke een vrij groot oppervlak hebben. Daarnaast heb je natuurlijk de middelste treden, deze zijn in de meeste gevallen een stuk kleiner. Ook heb je de hoeken en zijkanten van de treden, welke in vergelijking tot de andere oppervlakken een stuk kleiner zijn. Het is verstandig om voor het schuren van ieder oppervlak een andere schuurtechniek toe te passen.

Wanneer gebruik je een schuurmachine?

De grote oppervlakken zijn het meest geschikt voor een schuurmachine, aangezien hier eenvoudig en snel geschuurd mee kan worden. Denk hierbij aan een band- of vlakschuurapparaat. Voor de zijkanten van de treden wordt het gebruik van handschuurpapier geadviseerd. Echter volstaat een klein schuurapparaat ook prima. Daarentegen worden de hoeken van de traptreden in de meeste gevallen met een plamuurmesje gedaan. Dit zorgt immers voor het beste resultaat.

In het filmpje wordt precies uitgelegd voor welke schuurklus, je welke schuurmachine het beste kunt gebruiken. Een trap schuren wordt hierdoor al een stuk eenvoudiger en een minder tijdsintensieve bezigheid.

Welke schuurmachine gebruiken om je trap te schuren?

Hoe schuur je het beste met de hand?

Een goede tip is om bij het schuren met de hand over een schuurblok te beschikken. In dit geval wikkel je het papier om het schuurblok heen. Op deze manier kun je meer kracht zetten en dus efficiënter werken. Natuurlijk is het ook erg belangrijk wat voor soort schuurpapier je gebruikt. De soort is namelijk afhankelijk van hoe de trap geschuurd moet worden. Soms hoeft de trap maar een klein beetje geschuurd en andere keren moet deze juist helemaal kaal zijn.

Welke korrelgrote kiezen?

Voor een kaal geschuurde trap adviseren wij om schuurpapier te gebruiken met korrel 80 – 100. Daarnaast is het verstandig om voor een minder zware behandeling te kiezen voor korrel 120 – 200. Met deze korrelgrootte krijg je immers het beste resultaat.

Het schuren van een trap niet zelf doen? Dan is het verstandig om de hele schuurklus uit handen te geven. Er zijn genoeg schildersbedrijven te vinden, welke deze klus voor je willen uitvoeren. Bovendien zijn de kosten, die daarbij komen kijken, over het algemeen niet heel hoog.

Een trap stofvrij schuren?

Wanneer je een trap gaat schuren komt er veel stof vrij. Gelukkig zijn er hulpmiddelen, welke het vrijgekomen stof opvangen en dus opruimwerkzaamheden na het schuren minimaliseren. We hebben het dan over een schuurmachine met stofafzuiging, welke wordt aangesloten op een externe stofzuiger. Hiermee wordt het meeste schuurstof opgevangen.

Echter ontkom je er niet aan dat er ook nog met de hand geschuurd moet worden, waarbij wel stof vrijkomt. Een trap nat schuren is dan een goede oplossing. In dit geval maak je gebruik van watervast schuurpapier, wat het meeste schuurstof absorbeert.

Trap laten schuren?

Geen zin, tijd of genoeg ervaring in het zelf schuren van een trap? Dan kun je deze schuurklus ook uitbesteden aan een schildersbedrijf. In dit geval maakt het schuren onderdeel uit van het totale schilderwerk. Hiervoor betaal je ongeveer 300 tot 700 euro. Wil je op de prijs besparen, dan kun je in overleg ook zelf een aantal werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast is het opvragen en vergelijken van meerdere offertes verstandig.

Beginnen met verven

Trap vervenMensen zonder ervaring denken misschien dat het een eenvoudig karwei is om een trap te verven. In de praktijk is het echter nog best lastig om deze klus op een goede manier uit te voeren. Als de trap op de juiste manier is geschuurd, is het tijd om deze te gaan verven. In dit geval is het meteen aanbrengen van een verflaag niet verstandig. Zorg dat je eerst goed bent voorbereid. Zo moet de trap eerst goed zijn schoongemaakt en de ruimte een temperatuur van ongeveer 20 graden hebben. Hiermee creëer je de beste condities voor het verven van een trap.

Ook is het verstandig om de dichtstbijzijnde muren af te plakken, zodat deze niet onder de verf komen. Vervolgens is het gebruikelijk om eerst een laag grondverf aan te brengen. Voor de lichte kleuren is het verstandig om te kiezen voor witte grondverf. Voor de wat donkere kleuren is het aanbrengen van een grijze grondstof juist weer verstandig. Met behulp van een kwast kun je de kleinere oppervlakken van een laag grondverf voorzien. Voor de grotere oppervlakken wordt een roller aanbevolen, omdat je hiermee veel werk en dus tijd bespaard.

Tenslotte is het verstandig om de treden om en om te verven. Hierdoor wordt het mogelijk om tijdens het verven nog naar boven en beneden te lopen. Na het verven moet je de verf zo’n 5 uur laten drogen. Als de trap na het aanbrengen van de grondverf niet mooi glad en vlak is, dan is wellicht nog een schuurbeurt benodigd. Als het resultaat dan wel naar wens is, dan is het tijd voor het echte schilderwerk.

4.3/5 - (7 stemmen)

4 gedachten over “Hoe schuur je een trap?

 1. Ben van plan om dit weekend mijn houten trap te gaan schuren. Deze beschikt over meerdere spijlen, is het dan verstandig om een stripschuurmachine te gebruiken? Want denk dat het met alleen handschuurpapier een eeuwigheid gaat duren…

  1. Hallo Chiel,

   Een stripschuurmachine is een optie, maar vaak zijn de spijlen rond, vierkant of hebben een versiering. Mochten deze spijlen rond of vierkant zijn dan kan een profielschuurmachine met opzetstuk ook een optie zijn. Hiermee kun je makkelijker met een uitstekende zool tussen de spijlen komen of heb je schuurzolen met een holle inham om ronde spijlen te schuren. Mocht het gaan om oude huizen en er versieringen zijn dan raad ik het aan om dit voorzichtig met de hand te schuren om beschadigingen te voorkomen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

 2. Ik mis voor het afverven nog een tussenstap: mijn trap is behoorlijk beschadigd, inclusief overgeverfde nietjes door de vorige bewoner.Dan zit er niets anders op dan een opvulmiddel te gebruiken na het grondverven voor beschadigingen en kieren. Wegschuren is dan geen optie.

  Maar verder is dit wel handig, want ik ben aan het schuren toe. Het is inderdaad nogal een klus, met name bij een beschadigde trap + het verven van de balustrade erbij. Trek er genoeg tijd vooruit. Het kost meer tijd (en energie) dan ik vooraf had ingeschat.

 3. Hallo,
  Ik ben bezig de trap kaal te schuren, daarna wil ik de trap lakken zodat je het hout blijft zien.
  Nu denk ik dat alle trapnaden afgekit zijn, en daarna is de trap, door vorige bewoners, wit geverfd. De witte kitrand krijg ik vooralsnog niet weg met schuren. Zijn hier tips voor?
  Groetjes,
  Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *