Schuren of branden
Verf schuren of branden?
Verf schuren of branden, wat is het verschil?

Schuren of branden? Wanneer je bijvoorbeeld besluit om de raamkozijnen opnieuw te verven, dien je vooraf de oude verflaag te verwijderen. Het verwijderen van verfresten is een notoire moeilijk klusje, waarbij je tevens meerdere mogelijkheden hebt qua aanpak. Want dat is het dilemma waar je voor staat wanneer je de oude verflaag gaat verwijderen: ga je schuren of branden?

Vergelijk de 10 beste heteluchtpistolen
Bekijk top 10

Verf schuren of branden?

Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen, welke in dit blogbericht aan bod zullen komen. Het kan tevens gebeuren dat beide methodes ingezet worden bij het verwijderen van oude verfresten, bijvoorbeeld dat de oude verflaag eerst wordt weggebrand waarna het restant nog schoon en egaal wordt geschuurd. Je hebt dus in ieder geval meerdere opties bij het verwijderen van een oude verflaag. Maar nu de hamvraag: schuren of branden?

In het volgende filmpje van Karwei worden beide methodes kort weergegeven. Zo krijg je al meteen een beter beeld bij het schuren of branden van verf.

Voor- en nadelen van schuren

Aan elke methode zitten voor- en nadelen verbonden, zo simpel is het. Wanneer je tussen methodes kunt kiezen, moet je twee dingen afwegen: hoe heftig zijn de voor- of nadelen en aan welke voor- of nadelen hecht ik de meeste waarde? Zo is het ook wanneer je moet kiezen tussen schuren of branden. Laten we beginnen met het schuren van de oude verflaag.

Wanneer er sprake is van een verweerde verflaag op bijvoorbeeld een raamkozijn, wil je deze opnieuw verven. Als de lagen op het verf niet ernstig beschadigd is, is het een optie om het geheel eerst op te schuren, zodat het geheel stofvrij is voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt. Ook het geheel verwijderen van een oude (beschadigde) verflaag is mogelijk aan de hand van schuren, maar dit is een relatief tijdrovend klusje dat sneller uit te voeren is aan de hand van het branden. Daarnaast levert schuren meer rommel op, vooral op het gebied van gruis. Daar staat tegenover de lage prijs van schuurpapier.

Naast het handmatig schuren is het natuurlijk ook mogelijk om aan de hand van een gepaste schuurmachine een oude verflaag te verwijderen. Dit gaat een stuk sneller in vergelijking met het handmatig schuren, en daarnaast is het minder intensief. Dat scheelt een hoop spierpijn! Wanneer je de richting van de houtnerven volgt met jouw schuurmachine, zul je het beste resultaat krijgen.

Voor- en nadelen van branden

Naast het schuren is de meest gehanteerde methode bij het verwijderen van een verflaag het branden. Hierbij kun je kiezen uit twee gereedschappen: een brander of een föhn. Aan de hand van deze gereedschappen kan de oude verflaag verdampt worden als het ware, waarna aan de hand van een plamuurmes de verfkrullen van het kozijn verwijderd wordt.

Dit is een snellere en vaak ook effectievere manier om de oude verflaag te verwijderen, maar er zitten ook risico’s verbonden aan deze klus waardoor het niet altijd de methode is waarvoor elke doe-het-zelver kiest. Ten eerste kunnen er schadelijke dampen vrijkomen tijdens het branden. Daarnaast kan de temperatuur enorm warm worden, kijk dus uit dat je jezelf niet ergens aan brandt. Let daarnaast op dat de muur of ruit goed beschermd is om schroeiplekken te voorkomen.

Heb je nog vragen of op-en aanmerkingen? Stel deze dan gerust in een reactie en wij van Schuurmachineskopen.nl helpen je verder. Verf schuren of branden is niet altijd even eenvoudig, waardoor goed advies meestal zeer welkom is.

2 gedachten over “Schuren of branden?

 1. Hallo,

  Nu zie ik dat je ook verf kan verwijderen met een brander, maar is dat niet schadelijk voor het hout? Ook bij het verf weghalen van kunststof mag dat dan zomaar met zo’n verfbrander, want lijkt mij dat het kunststof dan toch smelt?

  Groet,

  Timo

  1. Dag Timo,

   Bedankt voor je reactie en aanvulling op ons blogbericht. Het volgende:

   – Alleen bij houtrot of heel zacht hout wordt het niet aangeraden om te branden (of heel voorzichtig). Het is namelijk zo dat houtrot/aangetast hout snel in brand kan vliegen/gaan smeulen. Hierdoor is de kans op brand groot, met name als het waait. In dit geval is het verstandig om de verf te verwijderen met een verfkrabber, schuurblok of handschuurpapier.
   – Verf op kunststof kan het beste verwijderd worden met behulp van mechanisch schuren. Kies een geschikt schuurapparaat en werk van grof (P80 schuurpapier) naar fijn (P200) voor het beste resultaat.

   Bij het gebruik van een verfbrander (gas) of verfföhn (elektrisch) dienen altijd de nodige veiligheidsmaatregelen te worden getroffen. Denk hierbij aan het volgende: water voorziening in de buurt (emmer met water, aangesloten tuinslang of brandblusser), mogelijkheid om 112 te bellen bij brand, de brander of föhn niet te dicht op het materiaal houden en niet te lang op dezelfde plek.

   Hopelijk zijn hiermee je vragen beantwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Team Schuurmachineskopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *