Stucwerk schuren

Stucwerk schurenStucwerk schuren, wat is dit precies? Stucwerk is veelal een oplossing voor het wegwerken van onaantrekkelijke aspecten van muren en wanden, zowel binnen als buiten. Ook op het plafond kan stucwerk bevestigd worden. Het is een laag pleister die veelal bestaat uit gips of kalk, ondergronden die tevens geschuurd dienen te worden om oneffenheden weg te werken.

Het is van belang dat stucwerk goed geschuurd wordt. Zonder glad stucwerk wordt het sauzen immers een stuk ingewikkelder en zal het eindresultaat waarschijnlijk ook een stuk minder mooi zijn, dan je voor ogen hebt. Wanneer je van plan bent je muur of plafond te sauzen, is egaal en glad stucwerk van essentieel belang. Daarom is stucwerk schuren noodzakelijk.

Schuurmachines voor stucwerk schuren
Vergelijk nu

Hoe stucwerk schuren?

Voor verschillende typen ondergronden heb je andere soorten schuurpapier nodig. Stucwerk is een type ondergrond dat veelal bestaat uit gips en kalk, waardoor aangeraden wordt om gebruik te maken van schuurgaas bij het schuren van stucwerk of pleisterwerk.

Hierbij heb je de keuze om te kiezen voor een ronde variant, welke gebruikt kan worden in combinatie met een schuurmachine, of de rechthoekige variant welke handmatig gebruikt kan worden voor het schuren van verschillende soorten oppervlakten. Oneffenheden op gipsplaten behoren voortaan tot het verleden. Voor het schuren van de voegen van het gips wordt aangeraden om gebruik te maken van Gyproc schuurgaas.

Schuurschijven voor stucwerk
Vergelijk nu

Welke korrel voor het schuren van stucwerk?

Het type schuurpapier dat gehanteerd dient te worden voor het schuren van het stuc- of pleisterwerk is afhankelijk van de mate van oneffenheden die hierin terug te vinden zijn. Veelal wordt aangeraden om te beginnen met het schuren aan de hand van een medium korrel, zodat de grove oneffenheden weggewerkt kunnen worden. Een korrel van 120 is hier het meest geschikt voor.

Voor medium schuurwerk wordt de excentrische schuurmachine aangeraden, want deze verkleint de kans op krassen. Hierna kan het stucwerk klaargemaakt worden aan de hand van een fijnere korrel, zoals 180 of 220. Dit kan met de vlakschuurmachine, voor grote oppervlakken geschikt, of een schuurblok met een schuurpapier erop.

Wanneer stucwerk schuren?

Wanneer je van plan bent om het stucwerk op de muur of op het plafond te sauzen, is het van belang dat het stucwerk vooraf goed geschuurd is om een gladde ondergrond te garanderen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het sauzen een stuk geleidelijker verloopt, maar het zal tevens leiden tot een mooier eindresultaat.

Daarnaast dient het stucwerk geschuurd te worden wanneer reparaties hebben plaatsgevonden. Denk hierbij aan scheuren in het stucwerk die gerepareerd dienen te worden. Kleine scheurtjes kunnen opgevuld worden met gipsmortel, waarna het residu dat uitsteekt weggewerkt kan worden aan de hand van fijn schuurpapier.

Welke schuurmachine gebruiken?

Welke schuurmachine voor stucwerkStucwerk bevindt zich normaliter op grote oppervlakten zoals muren of plafonds. Je hebt dan ook een schuurmachine nodig die specifiek gericht is op het gelijkmatig schuren van dergelijke grote oppervlakten. Vlakschuurmachines zijn uiterst geschikt voor dit soort taken omdat ze zowel geschikt zijn voor grote oppervlakten als dat ze moeilijke hoekjes weten te bereiken.

Naast vlakschuurapparaten, zijn wand- en plafondschuurmachines zeer geschikt voor deze schuurklus. Stucwerk schuren met schuurmachine is minder arbeidsintensief en geeft een beter schuurresultaat. Zo worden over het algemeen de grote oppervlakken met de wandschuurmachine geschuurd, en de hoeken en andere afwerkingen met een vlakschuurapparaat.

Schuurmachines voor stucwerk schuren
Vergelijk nu

Mocht je nog vragen of op- en aanmerkingen hebben? Neem dan gerust contact met ons op, door hieronder een reactie te plaatsen.
Lees ook: kosten stukadoors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *