Schuurblok

SchuurblokEen schuurblok (oftewel: schuurkurk) is het ideale hulpmiddel voor het met de hand schuren van oppervlakken. Met als belangrijkste functie het geven van extra comfort, controle en stabiliteit tijdens het schuren. Ook zijn er schuurblokken verkrijgbaar voor het schuren van diverse oppervlakken. Denk hierbij aan holle-, rechte- of ronde oppervlakken. Om het schuurblok goed vast te houden is er een handvat gemonteerd in de vorm van een: beugelgreep, handpalm of bolling. Dit handvat geeft extra comfort tijdens het schuren en je voorkomt hiermee pols- of vingerklachten.

Wil je schuurblokken kopen voor tijdens het schuren? Houd dan rekening met een bedrag gelegen tussen de 2 en 40 euro. Informatie over de techniek, materialen en het zelf maken van een schuurblok vind je allemaal in deze blog. Wil je gelijk een schuurblok bestellen? Ga dan meteen door naar de vergelijkpagina:

Vergelijk verschillende soorten schuurblokken
Meer informatie

Inhoudsopgave

Welke schuurblokken bestaan er?

Soorten schuurblokkenIeder schuurblok heeft dezelfde functie, maar er zijn veel fabrikanten die schuurblokken produceren. Allemaal weer met een eigen kenmerk of vormgeving. Echter kun je wel onderscheid maken op basis van de volgende drie factoren: bevestigingstechniek, vormgeving en materiaal. De belangrijkste van de drie is de vormgeving, omdat dit het comfort bepaalt tijdens het schuren. Een 2e die zeker net zo belangrijk is is de manier waarop het schuurpapier wordt bevestigd. Als laatste is er nog te kiezen uit het materiaal waarvan het schuurblok is gemaakt. Over het algemeen zegt dit meer iets over de prijs en blijft het gebruik hetzelfde.

Bevestigingstechniek

Het bevestigen van het schuurpapier aan een schuurblok kan op verschillende manieren. De ene bevestigingstechniek is duurzamer dan de ander. Ook kost de ene techniek minder handelingen en kan dit met een eenvoudig klik- of schuifsysteem. Het is daarom altijd verstandig om een product te kopen met een eenvoudige techniek. De meest bekende en gebruikte technieken worden hieronder weergegeven. Van populair tot minder populair.

  1. Klittenbandbevestiging
  2. Klembevestiging
  3. Door eigen drukkracht
  4. Vastdraaibevestiging

Vormgeving

Een net zo belangrijke factor is de vormgeving van het schuurblok. Ideaal om hand- of polsklachten te voorkomen en langdurig schuren aangenamer te maken. Ook is de juiste vormgeving afhankelijk van de situatie waar je moet schuren. Heb je te maken met een gebogen oppervlak of komen er veel hoeken voor in het werkstuk? Dan kun je het beste kiezen voor een rond of vierkant schuurblok. Daarnaast zorgt voldoende afstand tot het te schuren materiaal ervoor dat er geen splinters in je hand komen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een beugelgreep handvat. Meer informatie over de soorten vormen vind je in onderstaande opsomming:

  • Handpalmgreep: voldoende controle bij het vasthouden en goede drukverdeling.
  • Vierkantblok: voordelig, maar weinig comfort tijdens het schuren.
  • Beugelgreep: genoeg controle en goed vast te houden tijdens het schuren.
  • Bolling: eenvoudig ontwerp, voordelig en beperkte comfort tijdens het schuren.

Materiaal

Schuurblokken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo is het ene materiaal goedkoper dan het ander. Ook kun je met bijvoorbeeld kunststof of rubber andere vormen maken dan wanneer deze uit kurk bestaat. Kortom! Er is nogal een verschil. Over het algemeen worden schuurblokken geproduceerd uit rubber, kunststof, metaal of kurk. Het is ook mogelijk om deze te vervaardigen uit hout. Hier lees je meer over in ‘het zelf maken van een schuurblok’.

Speciale handschuurblokken

Naast bovengenoemde varianten zijn er ook speciale handschuurblokken. Denk hierbij aan een handschuurblok met stofafzuiging of steel. Bij de eerste variant beschikt het schuurblok over een adapter voor stofafzuiging. Op deze adapter kun je een externe stofzuiger aansluiten, zodat je stofvrij kunt werken. In dit geval zitten er een aantal gaten in de schuurzool, waardoor het schuurstof naar binnen wordt gezogen. Met name bij de professionele merken, waaronder Festool en 3M, zijn deze schuurblokken verkrijgbaar.

Een schuurblok met steel heeft ook zo zijn voordelen. Met dit hulpmiddel kun je namelijk eenvoudig moeilijk bereikbare oppervlakken schuren. Denk hierbij aan een plafond. Ook kun je tijdens het schuren gewoon blijven staan, waardoor rugklachten worden voorkomen.

Hoe maak je een schuurblok?

Als klusser heb je het natuurlijk in de vingers zitten om zelf gereedschap te maken. Vanuit de oudheid is de man altijd al druk bezig geweest met het zelf vervaardigen van gereedschap en hulpmiddelen. Dus waarom dan ook niet een eigen schuurblok maken? Het maken van een schuurblok is in principe heel eenvoudig en kost je dus weinig tijd. Om je hierbij te helpen leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een schuurblokje kunt maken. Om te beginnen met ‘wat heb je nodig’. Mocht je een ander schuurblokje willen maken? Dan wordt dit voor je uitgelegd in het twee minuten durende filmpje. Dit schuurblokje vereist wel wat meer onderdelen en handelingen.

Wat heb je nodig

  • Decoupeerzaag
  • Houtenbalkje (25 x 25 x 130 mm)
  • Houtenplankje (30 x 25 x 10 mm)
  • Schuurpapier (hier te bestellen)

Stap 1: zaag het houten balkje

Schuurblokje uitzagenGebruik de decoupeerzaag en maak aan het begin en aan het eind een mooie bocht in het balkje, zodat het schuren een stuk eenvoudiger gaat. Vervolgens moet aan de achterzijde een haakse inham worden gemaakt die ongeveer tot de helft van het schuurpapier komt. Dit is de plek waar het schuurpapier in wordt vastgezet. Hetzelfde gebeurt aan de voorzijde, maar dan met een schuine gleuf (10,5 mm dik).

Stap 2: zaag het houten plankje

Houten plankje uitzagenZaag het houten plankje (dikte 10 mm) in dezelfde breedte als het houten balkje (25 mm). Vaak moet je aan het eind de dikte van het plankje wat bij schuren, zodat deze samen met het schuurpapier in de gleuf past. Tenslotte kan alles tot één worden gebracht. Daar meer over in ‘assembleren’.

Stap 3: assembleren

assemblerenTijd om alles tot één onderdeel te maken. Het schuurpapier wordt in de haakse gleuf aan de achterzijde gedrukt. Nu haal je het schuurpapier over de gehele lengte van het balkje heen. Om alles goed vast te zetten wordt het schuurpapier in de brede gleuf geduwd. Het vastzetten gaat met het hiervoor ontworpen plankje. Nu ben je helemaal klaar en kun je beginnen met schuren!

Schuurblok kopen?

Schuurblokken zijn online verkrijgbaar, maar ook gewoon bij bouwmarkten of de Action. Daarnaast bieden de volgende merken handschuurblokken aan: Bosch, Festool en 3M. In dit geval is het merk 3M gespecialiseerd in verschillende soorten schuurlinnen voor diverse materialen. Denk hierbij niet alleen aan hout, maar ook aan beton of metaal.

5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *