Schuurblok

SchuurblokSchuurblokken (oftewel: schuurkurken) zijn het ideale hulpmiddel bij het met de hand schuren van oppervlaktes. Met als belangrijkste functie het geven van extra comfort, controle en stabiliteit tijdens het schuren. Ook zijn schuurblokken verkrijgbaar voor het schuren van verschillende oppervlaktes. Denk maar aan holle-, rechte- of ronde oppervlaktes. Om het schuurblok goed vast te houden is er een handvat gemonteerd in de vorm van: beugelgreep, handpalm of bolling. Wat extra comfort geeft tijdens het schuren en pols of vingerklachten preventief voorkomt. Wil je schuurblokken kopen voor tijdens het schuren? Hou dan rekening met een bedrag gelegen tussen de twee en veertig euro. Meer over de techniek, materialen en het zelf maken van een schuurblok vind je verderop in dit blogbericht.

Vergelijk verschillende soorten schuurblokken
Meer informatie

Welke schuurblokken bestaan er?

Soorten schuurblokjesElk schuurblok heeft dezelfde functie, maar er zijn veel fabrikanten die schuurblokken produceren. Ieder met een eigen kenmerk of vormgeving. Zo kun je onderscheidt maken in drie verschillende factoren: bevestigingstechniek, vormgeving en materiaal. De belangrijkste van de drie is vormgeving, omdat dit het comfort bepaalt van het werken. Een 2e die zeker net zo belangrijk is is de manier waarop het schuurpapier wordt bevestigd. Als laatste is er nog te kiezen uit het materiaal waarvan het schuurblok is gemaakt. Over het algemeen zegt dit meer iets over de uiteindelijke prijs en levert het nauwelijks verbetering op.

Bevestigingstechniek

Het bevestigen van het schuurpapier aan een schuurblok kan op verschillende manieren. De ene bevestigingstechniek is duurzamer dan de ander. Ook kost de ene techniek minder handelingen en kan dit met een simpel klik- of schuifsysteem. Het is daarom ten alle tijden verstandig om een product te kopen met een simpele techniek. De meest bekende en gebruikte technieken worden hieronder weergegeven. Van populair tot minder populair.

 1. Klittenbandbevestiging
 2. Klembevestiging
 3. Door eigen drukkracht
 4. Vastdraaibevestiging

Vormgeving

Het continue schuren kan soms vervelende klachten opleveren. Genoeg afstand van het materiaal voorkomt dat er splinters in je hand kunnen komen. Een net zo belangrijke factor is de vormgeving van het schuurblok. Ideaal om hand- of polsklachten te voorkomen en aangenaam langdurig te schuren. Ook is de vormgeving afhankelijk van de situatie waar je moet schuren. Heb je te maken met een gebogen oppervlakte of komen er veel hoeken voor in je werkstuk? De keuze kan dan worden gemaakt uit ronde of vierkante schuurblokken. Meer over de soorten vormen lees je in de opsomming.

 • Handpalmgreep: voldoende controle bij vasthouden en goede drukverdeling.
 • Vierkantblok: voordelig, maar weinig comfort tijdens het schuren.
 • Beugelgreep: genoeg controle en goed vast te houden tijdens het schuren.
 • Bolling: simpel ontwerp, voordelig en beperkte comfort tijdens het schuren.

Materiaal

Schuurblokken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo is het ene materiaal goedkoper dan het ander. Ook kun je met bijvoorbeeld kunststof of rubber andere vormen maken dan wanneer deze uit kurk bestaat. Kortom! Er is nogal een verschil. Over het algemeen zijn schuurblokken geproduceerd met rubber, kunststof, metaal of kurk. Het is ook mogelijk om deze te vervaardigen uit hout. Hier lees je meer over in het zelf maken van een schuurblok.

Hoe maak je een schuurblok?

Als klusser heb je het natuurlijk in de vingers zitten om zelf gereedschap te maken. Vanuit de oudheid is de man altijd al druk bezig geweest met het zelf vervaardigen van gereedschap en middelen. Dus waarom dan ook niet een eigen schuurblokje maken? Het maken van een schuurblok is snel en handig te doen. Om je hierbij te helpen leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een schuurblokje kunt maken. Om te beginnen met ‘wat heb je nodig’. Mocht je een ander schuurblokje willen maken? Dan wordt dit voor je uitgelegd in de video. Dit schuurblokje vergt wat meer onderdelen en handelingen.

Wat heb je nodig

 • Decoupeerzaag
 • Houtenbalkje (25 x 25 x 130 mm)
 • Houtenplankje (30 x 25 x 10 mm)
 • Schuurpapier (hier te bestellen)

Stap 1: zaag het houten balkje

1. schuurblokje uitzagenGebruik de decoupeerzaag en maak aan het begin en het eind een mooie bocht in het balkje, zodat het schuren een stuk makkelijker gaat. Daarna moet aan de achterzijde een haakse inham worden gemaakt die ongeveer tot de helft van het schuurpapier komt. Dit is de plek waar het schuurpapier in wordt vastgezet. Hetzelfde gebeurt aan de voorzijde, maar dan een schuine gleuf (10,5 mm dik).

Stap 2: zaag het houtenplankje

2. houten plankje uitzagenZaag het houten plankje (dikte 10 mm) in dezelfde breedte als het houtenbalkje (25 mm). Vaak moet je aan het eind de dikte van het plankje wat bijschuren, zodat deze samen met het schuurpapier in de gleuf past. Als allerlaatste kan alles tot één worden gebracht. Daar meer over in ‘assembleren’.

Stap 3: Assembleren

3. assemblerenTijd om alles tot één onderdeel te maken. Het schuurpapier wordt in de haakse gleuf aan de achterzijde gedrukt. Nu haal je het schuurpapier over de gehele lengte van het balkje heen. Om alles goed vast te zetten wordt het schuurpapier in de brede gleuf geduwd. Het vastzetten gaat met het hiervoor ontworpen plankje. Klaar is kees en het schuren kan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *