Zelf schuren of laten doen

Zelf schuren of laten doenHeeft je parketvloer een schuurbeurt nodig of kunnen de kozijnen van de ramen in de woonkamer een opfrisbeurt gebruiken? Met een kwalitatieve schuurmachine kun je binnen no time zelf de kozijnen schuren of het parket er beter uit laten zien.

Slijtplekken en vlekjes worden door het schuren namelijk weggehaald. Is het echter verstandig om dit volledig zelf te ondernemen of laat je het liever over aan een professional? Wanneer het om zelf schuren gaat zijn er zowel voordelen als nadelen te vinden. Dit geldt ook wanneer je een expert inhuurt. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Voor- en nadelen zelf schuren

Wanneer je over de nodige kwalitatieve gereedschappen beschikt kun je prima je eigen vloer of je eigen kozijnen schuren. Met de juiste schuurmachine zoals een parketschuurapparaat en accessoires kom je al een heel eind. Het grootste voordeel van zelf schuren is dat je geen kosten kwijt bent aan het inhuren van een expert. Andere voordelen zijn:

 • Wanneer jezelf geen schuurmachine hebt kun je er eenvoudig en goedkoop eentje huren;
 • Je kunt zelf kiezen tot welk punt je doorgaat met schuren;
 • Je beslist zelf wanneer je je vloer gaat schuren en je bent niet afhankelijk van andere mensen.

Er zijn echter ook een aantal nadelen te noemen, wanneer je van plan bent om je eigen vloer te schuren:

 • Het is zwaar werk: je werkt vaak met een zware schuurmachine waarmee je nauwkeurig te werk moet gaan;
 • Het kost veel tijd wanneer je zelf aan de slag gaat: een expert weet precies wat hij doet en kan een goede inschatting maken qua tijd;
 • Je moet altijd over een goede schuurmachine beschikken: een minder goede schuurmachine voldoet niet wanneer je met je vloer aan de slag gaat;
 • Je moet de nodige kennis hebben van het werk: je moet bijvoorbeeld weten dat je meerdere schuurmachines nodig hebt om een parketvloer te schuren.

Wanneer je handig bent en verstand hebt van deze klus kun je natuurlijk altijd zelf aan de slag gaan, mits je de juiste materialen en benodigdheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld in de webwinkel van Manutan terecht voor handige schuurmachines en accessoires. Met deze kortingscode van Manutan ontvang je ook nog eens direct korting!

Voor- en nadelen van uitbesteden

Heb je interesse om een expert het werk te laten doen? Ook daarbij kun je genieten van een aantal voordelen, maar er komen ook nadelen om de hoek kijken. De voordelen zijn:

 • Je weet zeker dat een professional zijn of haar werk goed en snel kan uitvoeren, omdat het zijn of haar werk is;
 • Je hoeft zelf niet om te kijken naar de klus: je kunt alles overlaten aan de expert;
 • De vloer of het kozijn (of iets anders) wordt altijd perfect opgeleverd;
 • Wanneer het eindresultaat goed is, zoals een expert dat zou doen, kun je langer genieten van het product.

Wanneer je echter de klus aan een ander overlaat moet je ook rekening houden met de volgende punten, door sommigen nadelen genoemd:

 • Het schuurwerk door een ander laten doen kost vaak meer geld dan wanneer je het zelf onderneemt;
 • Je hebt zelf geen controle over het gedane werk.

Kortom: er zijn meer voordelen dan nadelen te vinden wanneer je een expert wilt inhuren. Kijk zelf welke optie het beste voor jou van toepassing is, want dit is afhankelijk van de soort werkzaamheden.

Tips

Je hoeft het schuurwerk niet per se uit te besteden aan een echte professional. Indien mogelijk zou je ook nog een goede buur, vriend of kennis om hulp kunnen vragen. In dit geval bespaar je niet alleen op de kosten, maar verloopt de communicatie ook een stuk vlotter. Tevens is het ook leuk om samen met anderen te gaan schuren, dit is namelijk een stuk gezelliger.

Mocht je zelf nog tips of ervaringen hebben, en deze met ons willen delen? Dan kun je hieronder een reactie achterlaten.

5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *