Houten vloer schuren

Houten vloer schurenEen houten vloer schuren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud als je een parketvloer hebt. Daarnaast bepaalt het type hout waaruit jouw vloer bestaat de hoeveelheid schuurbeurten. Tapis, Bourgogne of massieve vloeren hebben een levensduur van wel 40 jaar. Naast het type hout spelen invloed factoren, zoals de weersomstandigheden of gebruiksintentie ook een rol.

De voornaamste reden dat mensen voor een schuurbeurt kiezen is vanwege de zichtbare achteruitgang van hun vloer. Daarbij kun je denken aan krassen of kleurverschillen. Vaak komen deze krassen/kleurverschillen het meest voor op de looppaden. In deze blog vind je een aantal manieren om zelf je houten vloer te schuren.

Vergelijk 19 schuurmachines voor hoeken- en randen
Meer informatie

Welke houten vloer schuren?

Niet elke vloer kun je schuren. Neem bijvoorbeeld laminaatvloeren. Deze hebben misschien op het eerste gezicht wel veel weg van een houten vloer, maar zijn dit toch niet. Het schuren van zulke vloeren zou het laminaat kapot maken. Dit komt omdat laminaatvloeren bestaan uit een ondergrond van geperste vezels, welke met lijm bij elkaar worden gehouden. Daarop is een geprinte houtstructuur gedrukt die de indruk wekt dat het een houten vloer is. Bovenop deze geprinte laag bevindt zich ‘melamine’ wat dient als beschermlaag. Bij het schuren van deze laag zou je alle beschermende eigenschappen verwijderen. Vloeren die je wel mag schuren zijn:
  • Massieve planken
  • Bourgogne
  • Tapis
  • Multiplank
  • Lamelparket
  • Duoplank

Houten vloer met toplaag

Houten vloer schuren met toplaagHet lastig om te bepalen wanneer je een houten vloer met toplaag moet schuren. Eén van de factoren die dit bepaald is de dikte van de toplaag. Wanneer er sprake is van een dikke toplaag zal de levensduur van de houten vloer met toplaag langer zijn. Er wordt beweerd dat een vloer met een toplaag dikte van 2 mm minimaal 10 tot 15 jaar meegaat. In de praktijk blijkt dat dit al snel 20 a 30 jaar kan zijn. Bij vloeren met een toplaag van 4 tot 6 mm kan de levensduur daarom zelfs 40 jaar zijn. Let op dat je een houten vloer met toplaag niet teveel schuurbeurten geeft. Denk hierbij aan 2 tot maximaal 4 schuurbeurten.

Hoe houten vloer schuren?

Een houten vloer schuren gebeurt met een parketschuurmachine. Parketschuurmachines zijn speciaal ontwikkeld voor het schuren van grote oppervlakken. Hiervoor moet je eerst de ruimte leeghalen en de vloer controleren op uitstekende spijkers. Verwijder deze om beschadigingen aan de schuurmachine te voorkomen.

De eerste schuurlaag gebeurt met grof schuurlinnen. Voor het schuren van de eerste schuurlaag op het hout schuur je in een schuine baan van 45 graden. Let op! Zorg ervoor dat je steeds in dezelfde richting schuurt. De 2e schuurbeurt doe je met middelgrof schuurlinnen. Schuur dit keer in de lengterichting van de planken. De laatste schuurbeurt voor je houten vloer gebeurt met fijn schuurlinnen. Ook hier schuur je weer in de lengterichting van de planken.

In onderstaand filmpje wordt duidelijk van stap tot stap uitgelegd hoe je een houten vloer het beste kunt schuren. Dit kun jezelf doen, maar uitbesteden is ook mogelijk als je het niet helemaal vertrouwd.

Het schuren van kanten is niet mogelijk met een parketschuurmachine. Dit is het moment dat je een kantenschuurmachine kunt gebruiken. Deze kun je net als de parketschuurmachine huren bij bijvoorbeeld Boels. Ook hier begin je met grof en eindig je met een fijne schuurschijf. Het schuren van de hoeken kun je het beste doen met een vlakschuurmachine. Dit is niet mogelijk met een kantenschuurmachine, omdat deze een ronde uitstekende schuurkop heeft.

One thought on “Houten vloer schuren

  1. Super aanwijzingen voor het onderhouden van een houten vloer. Vaak weet men niet hoe belangrijk het is om een vloer te schuren, maar als het eenmaal gebeurt is dan ziet het er weer als nieuw uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *